pinterest
In bad gaan: hoeveel kost dat?

In bad gaan: hoeveel kost dat?

Heerlijk hè, je bad vol laten lopen na een dag werk om even helemaal te ontspannen. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat dat kost? Naast de kosten voor het water, betaal je ook voor gas omdat het water opgewarmd moet worden. Hoeveel dat is, is dit ook afhankelijk van de temperatuur die je kiest. Je kunt energieleveranciers vergelijken en de goedkoopste aanbieder kiezen om dit tarief zo laag mogelijk te maken. Gas maakt namelijk een groot deel uit van de energierekening. Hoeveel kost badderen?

Afbeelding

Waterkosten

Gemiddeld gaat er tussen de 120 en 140 liter water in een bad. Leidingwater kost ongeveer € 1,35 per duizend liter water, dus € 0,00135 per liter. De tarieven zijn niet overal hetzelfde, deze kunnen verschillen per gemeente of provincie. Op basis van bovenstaande kosten voor water kost in bad gaan tussen de € 0,16 en € 0,19 cent. Deze kosten zijn te verwaarlozen. Ga je elke week één keer in bad, dan kost dat je dus nog geen tientje aan water.

Kosten verwarmen water

De temperatuur van leidingwater bedraagt zo'n 10 graden. De meeste mensen vinden badwater van 38 graden een prettige temperatuur. Er moet dus flink gestookt worden om het badwater op deze temperatuur te krijgen. De kosten hiervoor zijn onder andere afhankelijk van je boiler. Als je een gasboiler gebruikt kost het zo’n € 0,36 om je badwater te verwarmen. Heb je een elektrische boiler? Dan bedragen de energiekosten een stuk meer, namelijk € 0,78. Als je kiest voor warmer badwater, dan lopen ook de prijzen per keer badderen op. Indien je jouw water verwarmt met een duurzame zonneboiler of warmtepomp betaal je per keer minder energiekosten, maar deze duurzame varianten hebben wel hoge initiële kosten voor de aanschaf. Met een zonneboiler ben je niet volledig afhankelijk van de zon. Als het water niet warm genoeg is geworden kan de na verwarmer het water op de juiste temperatuur krijgen. Verwarm je het bad tegen het hoogste tarief, dan ben je aan het verwarmen van dat water dus rond de veertig euro kwijt.

Wat kost het om in bad te gaan

In bad gaan kost dus in totaal tussen de € 0,52 en € 0,94 bij een bad van 120 liter afhankelijk, van de boiler die je gebruikt. Voor een bad van 140 liter komen de kosten uit op respectievelijk € 0,55 en € 0,97. Er zijn baden in alle soorten en maten en met deze kosten in je achterhoofd weet je wat je ongeveer kwijt bent per keer badderen. Deze kosten kunnen best oplopen, zeker als je bijvoorbeeld een groot gezin hebt en iedereen z’n eigen bad vol laat lopen. Kies er bijvoorbeeld voor om wat vaker te douchen, wat gemiddeld € 0,37 per keer kost. De prijs van water wordt bepaald door je gemeente of provincie, maar de energiekosten heb je deels in eigen hand. Door een goedkoper tarief voor gas op te kiezen, kun je besparen op het in bad gaan - en op ander gasverbruik.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen