pinterest
Wat doet een douchewarmtewisselaar?

Wat doet een douchewarmtewisselaar?

Energiebesparing is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Er zijn dan ook talloze methodes om je woning energiezuinig te maken. Met het vele gebruik van water, is de badkamer bij uitstek een ruimte om te besparen. Dit kan zowel op het verbruik van de hoeveelheid water als het besparen op energie voor het verwarmen van water.

Afbeelding

Energiebesparing in de badkamer

Het besparen van energie in de badkamer is niet voor iedereen even gemakkelijk om te bereiken. Waterbesparing wordt al relatief veel in de badkamer toegepast met een waterbesparende douchekop of het veranderen van eigen gedrag. Met een thermostaatkraan kan er enigszins worden bespaard op energie voor het opwarmen van water. Vaak wordt er gedacht dat er op dit gebied niet veel meer te bereiken is zonder het verlies van comfort. Hooguit energie vergelijken zou nog een optie zijn, zodat je een energieleverancier vindt waarvan je zeker weet dat deze groene energie levert. Maar innovatie in de badkamer staat niet stil. Op het gebied van energiebesparing in de badkamer zijn er steeds nieuwe innovaties, waaronder de douchewarmtewisselaar.

Hoe werkt een douchewarmtewisselaar?

Wanneer je onder de warme douche staat, wordt het water in de regel opgewarmd door aardgas of elektriciteit door steenkool. Tenzij je met energie vergelijken een energieleverancier hebt gevonden die uitsluitend wind- of zonne-energie levert, natuurlijk. Met een douchewarmtewisselaar kun je veel besparen op energie en je verkleint hiermee de impact op het klimaat. De douchewarmtewisselaar hergebruikt de warmte van het wegstromende warme douchewater, om het nog koude douchewater op te warmen. Hierdoor zal je cv-ketel veel minder gas of elektriciteit verbruiken.

Om de douchewarmtewisselaar te installeren, is wel een kleine verbouwing nodig. Door de warmtewisselaar stroomt zowel koud als warm water in tegenovergestelde richting van elkaar. Doordat het warme water langs het koude water stroomt, neemt het koude water de warmte over. De warmtewisselaar is dusdanig ontworpen dat vers aangevoerd koud water niet mengt met het wegstromende water.

Soorten douchewarmtewisselaars

De meest gebruikte en ook meest efficiënte douchewarmtewisselaar is de douchepijpwisselaar. De douchepijpwisselaar wordt gemonteerd in de afvoerinstallatie. Het verwarmde afvoerwater stroomt hierdoor verticaal naar beneden naar het riool. Maar de douchepijpwisselaar is ook aangesloten op de waterleiding die vers water aanvoert. Dit water komt van onderen in de douchepijpwisselaar en wordt naar boven gepompt terwijl het door het afvalwater wordt verwarmd.

De douchepijpwisselaar is alleen geschikt als de douche op een bovenverdieping staat. Wanneer dit niet het geval is, dan kan de douchepijpwisselaar niet gebruikt worden. Je moet dan gaan voor een horizontale douchewarmtewisselaar. Hiervoor is de douchebakwarmtewisselaar en de douchegootwarmtewisselaar beschikbaar. Om de hoogste efficiëntie te bereiken is het belangrijk dat de afstand tussen de warmtewisselaar, het verwarmingstoestel en de douche zo beperkt mogelijk is.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen