pinterest
Tips om je badkamer duurzamer te maken

Tips om je badkamer duurzamer te maken

Je bent je er misschien niet bewust van, maar de badkamer is na de keuken vaak de plek in huis waar het minst zuinig geleefd wordt. Denk maar aan de douche waar je het liefst lekker lang onder staat, de verwarming die net een tikkeltje warmer staat omdat het anders zo koud is als je uit het bad stapt en de kids die net iets te veel badschuim gebruiken! Er zijn gelukkig verschillende manieren om in de badkamer wat duurzamer met water en energie om te springen. 

Nieuwe badkamer

Wanneer je de badkamer gaat verbouwen of een nieuwe badkamer laat plaatsen, zijn er een aantal duurzame keuzes die je kunt maken:

-       Een waterbesparende douchekop verbruikt minder water, terwijl je hier door de grotere waterweerstand nauwelijks iets van merkt. Je bespaart minstens 20% op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop.

-       Met een grijswatersysteem kan het douchewater hergebruikt worden voor het toilet.

-       Een warmtewisselaar of douche-wtw maakt het mogelijk om restwarmte van afvalwater te hergebruiken om het nieuwe douchewater op te warmen.

-       Laat je bad isoleren, dan verliest het minder snel zijn warmte. Kies ook niet voor het grootste bad, want daar heb je ook meer (warm) water voor nodig.

-       Een goed ventilatiesysteem voorkomt dat er snel schimmel ontstaat in de badkamer, waardoor er bijvoorbeeld sneller opnieuw geverfd moet worden.

-       Kies bij voorkeur sowieso materialen die niet eens in de zoveel tijd opnieuw geschilderd hoeven te worden, zoals kozijnen van kunststof. Deze gaan bovendien niet kieren of tochten, in tegenstelling tot houten kozijnen, waardoor je ook minder hard hoeft te stoken voor een aangename temperatuur in de badkamer.

-       Kies voor materialen die hergebruikt kunnen worden. Een glazen douchedeur bijvoorbeeld kan volledig gerecycled worden als je hem ooit weer wegdoet.

-       Houd in je achterhoofd dat materialen die minder gemakkelijk schoon te houden zijn, omdat je er bijvoorbeeld alles op ziet, vaker schoongemaakt moeten worden, waardoor er meer (agressief) schoonmaakmiddel gebruikt zal worden. Een spoelrandloos toilet is bijvoorbeeld gemakkelijker schoon te maken.

Voor de juiste materialen voor je nieuwe badkamer kun je verschillende offertes opvragen. Veel specialisten, zoals Jansma Burdaard, denken graag met je mee over duurzame keuzes.

Duurzaam gebruik

Is je badkamer helemaal naar wens? Probeer er dan zelf ook duurzaam mee om te gaan. Een aantal tips:

-       Minder lang douchen kan heel wat water besparen. Maar liefst 80% van het warme water in een gemiddeld huishouden stroomt uit de douchekop. Je hebt zelfs speciale zandlopers voor in de douche, waardoor je ernaar kunt streven om niet langer te douchen dan een zandloperrondje duurt.

-       Ga voor jezelf na hoe lang je meestal doucht. Een douchebeurt van zo’n 15 minuten staat gelijk aan het nemen van een bad. Een douche nemen is dus in de meeste gevallen duurzamer dan in bad gaan.

-       Ga samen in bad of in de douche. Wel zo gezellig en het scheelt al snel de helft aan water.

-       Gebruik waar mogelijk natuurlijke, biologische verzorgingsproducten. Deze spoelen immers door het badputje of de douchegoot mee weg met het water.

-       Laat de kraan niet onnodig lopen als je bijvoorbeeld even de tandpasta op je tandenborstel doet.

-       Gebruik koud water als het kan. Dan hoeft er geen energie verbruikt te worden om het water op te warmen. Warm water belast het milieu ruim 50 keer zoveel als koud water!

-       Is de spiegel niet meer beslagen? Dan kan de ventilator uit.

-       Kies voor led verlichting in plaats van voor spaarlampen.

Met bovenstaande tips kun je toch lekker badderen of douchen, maar wel water en energie besparen!

FotoTips om je badkamer duurzamer te maken

Badkamer productinformatie

Het creëren van jouw ideale badkamer begint met het kiezen van de juiste producten. Of je nu een volledige renovatie plant of gewoon een paar elementen wilt vernieuwen, gedetailleerde badkamer productinformatie is cruciaal. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om je goed te informeren over badkamerproducten.

Elk badkamerproduct komt met specifieke eigenschappen die je moet overwegen. Denk aan de afmetingen, materialen, en technische specificaties zoals waterverbruik en installatievereisten. Het kennen van deze details helpt je om producten te selecteren die perfect passen in jouw ruimte en voldoen aan jouw functionele behoeften.

Badkamer accessoires

Naast functionaliteit is het esthetische aspect van badkamerproducten ook belangrijk. Informatie over beschikbare stijlen, kleuren en afwerkingen helpt je om een coherente en aantrekkelijke look te creëren die past bij jouw persoonlijke smaak en de rest van je interieur.

Door grondig onderzoek te doen naar badkamerproductinformatie, kun je weloverwogen beslissingen nemen die bijdragen aan het comfort, de functionaliteit en de schoonheid van jouw badkamer. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe douche, badkuip, wastafel of accessoires, goed geïnformeerd zijn is de sleutel tot het realiseren van jouw droombadkamer.

Bestel het Uw-Badkamer Magazine in onze webshop

Wil je altijd op de hoogte zijn van de nieuwste badkamertrends, slimme renovatietips en inspirerende ontwerpen? Bestel het Uw-Badkamer Magazine eenvoudig in onze webshop! Met slechts een paar klikken heb je toegang tot een schat aan informatie en inspiratie voor jouw perfecte badkamer. Of je nu een ervaren doe-het-zelver bent of gewoon op zoek bent naar de beste producten en ideeën, ons magazine biedt alles wat je nodig hebt. Bezoek onze webshop vandaag nog en verzeker jezelf van de nieuwste editie van Uw-Badkamer Magazine, jouw essentiële gids naar een stijlvolle en functionele badkamer.

Bestel uw-badkamer magazine

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen