pinterest
Veilige led verlichting in de badkamer

Veilige led verlichting in de badkamer

Met elektriciteit is het altijd oppassen in natte ruimten, dus ook in de badkamer. Vanwege stoom of druppels is het verstandig om de juiste armatuur te gebruiken. Bij led armaturen zoals led spotjes wordt de mate van waterdichtheid aangegeven met een IP waarde.

Afbeelding

Wat zijn IP waarden?

De afkorting ‘IP’ staat voor Ingress Protection, en is een maat om te bepalen hoe goed een lamp bestand is tegen water en stof. De IP-waarde wordt gevolg door twee cijfers. Het eerste getal geeft de bescherming tegen stof aan. Het tweede getal van de IP-waarde staat voor de waterdichtheid. Deze getallen lopen van 0 tot 8, waarbij een 0 aangeeft dat de lamp helemaal niet bestand is tegen vocht en een 8 aangeeft dat de lamp volledig waterdicht is en zelfs onder water gebruikt kan worden. De getallen ertussen in zijn tussenmaten: zo staat een 3 voor spatwaterdicht, bij een 4 is de lamp bestand tegen condens en bij een 5 is de lamp redelijk waterdicht. 

Meest voorkomende IP-waarden bij led inbouwspots:

  • IP20/21: Dit zijn lampen die nauwelijks beschermd zijn tegen zowel water als stof. Ze kunnen alleen binnenshuis gebruikt worden en niet in vochtige ruimtes. 
  • IP44: Deze lampen zijn gemiddeld goed beschermd tegen water en stof en kunnen worden toegepast in vochtige ruimtes, zoals de badkamer.
  • IP65: Deze lampen zijn goed beschermd tegen stof en kunnen ook prima tegen water. Ze kunnen ook buitenshuis worden toegepast.
  • IP68: Dit zijn de meest sterke led inbouwspots die er bestaan. De lampen zijn 100% stofdicht én waterdicht en kunnen daarom bij alle weersomstandigheden buiten worden gebruikt.

Welke IP-waarde is nodig?

In de badkamer is een zekere mate van waterdichtheid nodig. Op plaatsen vlakbij het bad, de douche en de wastafel worden led inbouwspots met IP44 aangeraden. Deze kunnen tegen rondvliegende spetters en tegen condens dat uit de badkamer omhoog stijgt. Wilt u led inbouwspots recht boven de douche of het bad plaatsen, dan kunt u beter kiezen voor IP65. Plaatst u led inbouwspots in het bad of de douche, dan moet u kiezen voor IP67 of IP68, zodat de lampen veilig kunnen worden ondergedompeld in het water.

Door de juiste tl armatuur led voor in de badkamer te kiezen is elke plek in de badkamer van led licht te voorzien. Kies ook voor een juiste dimmer. Dan heeft u alle mogelijkheden om de lichtsterkte van de spots zelf te regelen.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen