pinterest
Interieurs fotograferen: De beste tips en trucs om prachtige foto's te maken‍

Interieurs fotograferen: De beste tips en trucs om prachtige foto's te maken‍

Denk je erover om het interieur van je huis of andere gebouwen te fotograferen? Misschien wil je die perfecte mix van ouderwetse charme en rustieke esthetiek in jouw huisje aan het meer vastleggen. Of misschien wil je gewoon jouw vernieuwde badkamer, nieuwe appartement, flat of loft laten zien - en wel in stijl. Het vastleggen van een interieur vereist specifieke vaardigheden; hoewel het een ander soort fotografie vereist dan buitenopnamen, zijn er veel overeenkomsten. Dezelfde strategieën, technieken en principes die gelden voor het fotograferen van exterieurs zijn ook van toepassing op interieurs. Je hebt voldoende natuurlijk licht nodig en een statief voor stabiliteit - bijna elke interieurfoto wordt het best gemaakt met beschikbaar licht. Maar naast deze basisbehoeften zijn er enkele speciale trucs voor het maken van prachtige interieurfoto's...

Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht

Verlichting is cruciaal voor interieurfotografie. Als je binnen bent, kan je waarschijnlijk alleen op bepaalde momenten van de dag foto's maken, omdat je geen flitser kunt gebruiken. Een zonnige dag met de ramen open is de beste kans op overvloedig licht. Idealiter heb je een raam met een zuidelijke belichting, zodat het licht van de zijkant de kamer binnenkomt en van achteren op de onderwerpen valt, waardoor een rand licht ontstaat dat hun randen definieert en een driedimensionaal effect creëert. Als je geen andere keuze hebt dan foto's te maken op een onbewolkte dag, gebruik dan gordijnen of een rolgordijn om het licht te verspreiden, want direct zonlicht in de kamer geeft een zeer vlak en onflatteus licht. Op een bewolkte dag zul je de gordijnen moeten sluiten om het licht buiten te houden, dus dit is niet de beste tijd om foto's te maken, tenzij je een groot raam hebt dat veel licht doorlaat.

Een statief is altijd je beste vriend

De beste manier om te garanderen dat je foto's scherp zijn, is het gebruik van een statief. Je kunt ook een ontspanner gebruiken, die voorkomt onnodige bewegingen van je handen. Houd de camera altijd zo stil mogelijk. Er is geen excuus om geen statief te gebruiken, tenzij je een heel specifieke reden hebt waarom dat niet kan. Je kunt zelfs je telefoon op een statief zetten voor een stabiele opname. Vergeet niet een timer te gebruiken, zodat je het toestel niet door elkaar schudt door op de ontspanknop te drukken. Veel camera's hebben ook een zelfontspanner optie, die handig kan zijn in deze situatie.

Gebruik kleuren in je interieur foto's

Dit kan lastig zijn, maar het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen heldere en felle kleuren en natuurlijke en neutrale tinten. De truc is om op zoek te gaan naar interessante architecturale details en die in je foto te verwerken. Dit is gemakkelijk te doen met kamerplanten, boeken, tapijten en andere decoratieve voorwerpen - ze kunnen worden gebruikt als rekwisieten om de foto te verfraaien en kleur en belangstelling toe te voegen door het onderwerp in te kaderen. Je kan ook natuurlijk licht in je voordeel gebruiken; zet bijvoorbeeld bij mooi weer een raam open en laat de zon de kamer verlichten - dit is een geweldige manier om natuurlijk licht in het interieur te introduceren. 

Verander je perspectief

Neem altijd een stap terug en bekijk je foto's vanuit een ander perspectief - dit trucje kan een enorm verschil maken in je foto's. Vaak zijn we zo gefocust op het maken van de perfecte foto dat we vergeten er als kijker naar te kijken. Als je een stapje terug doet, kun je zien hoe de foto er voor iemand anders uitziet. Je kunt ook uitzoomen op je onderwerp, waardoor je meer een grafisch, modern effect krijgt. Dit maakt je foto niet alleen visueel aantrekkelijker, het zal ook leiden tot een hoger aantal likes op sociale media. 

Wees niet bang om te experimenteren met toepassingen

Voeg effecten toe aan jouw foto's met behulp van Adobe Photoshop Express, Pixlr, Paint.NET, wees niet bang om ze te manipuleren. Experimenteren met foto verscherpen, markeren, die je zelfs op je mobiele apparaat kunt vinden, ook in Photoshop. Verwijder ongewenste achtergronden met behulp van online websites zoals https://nl.depositphotos.com/bgremover.html. Doe experimenten die je helpen jouw stijl voor foto's te bepalen.

Afbeelding

Vergeet niet je unieke kenmerken te laten zien

Vergeet niet dat foto's een venster zijn op jouw huis - en bij uitbreiding op jouw leven. Zorg er dus voor dat je de dingen benadrukt die uniek zijn voor jou en je levensstijl. Als je bijvoorbeeld een hond hebt, zorg er dan voor dat die op de foto's voorkomt. Als jouw huis een specifiek architecturaal kenmerk heeft, of op een speciale plek ligt, zorg er dan voor dat je dat in de foto's laat zien. Als je een grote verzameling voorwerpen hebt die uniek zijn voor jou en jouw interesses (bijvoorbeeld vintage speelgoed of honkbalkaartjes), probeer die dan in de foto's te verwerken, zodat volgers een persoonlijker band met je krijgen.

Tot slot

Goede foto's maken van je interieur is niet zo makkelijk als het klinkt. Het vereist een aantal specifieke vaardigheden en een bepaalde manier van denken. Met wat oefening, geduld en goed advies maak je in een mum van tijd prachtige foto's. Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht, gebruik kleuren in je foto's, verander het perspectief en vergeet niet jouw unieke kenmerken te laten zien. Vergeet niet jezelf uit te rusten met het juiste gereedschap en oefen vaak met fotograferen.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen