pinterest

Badkamervloer: underlayment in combinatie met epoxy

Als je je badkamer gaat verbouwen en dit grondig wilt aanpakken, dan is een nieuwe vloer natuurlijk onmisbaar. Als je wilt werken met underlayment, dan kun je hier overheen een epoxy vloer aanbrengen. Wij vertellen je in dit artikel wat de voordelen van underlayment in combinatie met epoxy zijn én delen een handig stappenplan, zodat je deze klus zelf kunt klaren.

Voordelen

Als je een epoxy vloer over een underlayment vloer legt, dan heb je een waterdichte vloer, welke volledig naadloos is. Naast dat er meteen een moderne look ontstaat, is het ook wel prettig dat je alles goed kunt reinigen en dat het verder eigenlijk onderhoudsvrij is. Wil je vloerverwarming? Ook geen probleem, kan overal prima overheen.

Boodschappenlijst

Om onderstaand stappenplan te volgen heb je de volgende zaken nodig;

  • Epoxyprimer voor droge ondergronden (1000gr/m2)
  • Vachtroller (18cm)
  • Spiraalmenger
  • Platte kwast (50mm)
  • Handschoenen (nitril)
  • Aceton
  • Ontluchtingsroller
  • Glasroving weefsel (300gr/m2)
  • Egalisatie epoxy (+/- 1kg/m2)
  • Vlakspaan
  • Speciekuip (of een grote emmer)
  • Vloerwisser met stok
  • Spijkerzolen 
  • Vloercoating (circa 800gr/m2)
  • Softsand Rubber antislip korrels
  • Zijdeglans PU coating (+.- 100gr/m2)
  • Veloursroller van 18cm met rollerhouder en verlengstok
  • Grote verfbak
  • Emmer (5 liter)
  • Verfzeef

Stap 1: Ondergrond: underlayment is een goede keus

Als je kiest voor underlayment, dan heb je een goede ondergrond voor de epoxy. Je kunt overigens het beste het afschot direct maken met de underlayment, zodat je minder epoxy nodig hebt. De epoxy zorgt overigens voor de waterdichtheid van de vloer en is zoals genoemd volledig naadloos. 

Stap 2: Primer aanbrengen en bekleding glasweefsel

Het is tijd om de underlayment vloer te bekleden (lamineren) met glasroving weefsel en epoxy, om de vloer volledig waterdicht te maken. Je begint met het inrollen van de underlayment vloer, welke aangemaakt is met de epoxy (je het eigenlijk dus nat). Zorgt dat je dit alles in banen doet, zodat je ook nog ruimte hebt om te lopen.
Als je dit hebt gedaan dan leg je het glasroving weefsel eroverheen om het vervolgens door en door nat te maken met epoxy (gebruik hiervoor een roller om het jezelf makkelijk te maken). Je kunt glasweefselband gebruiken om een opstaande rand, dus een soortement van lekbakje te maken. Zorg ervoor dat je tijdens het lamineren het laminaat ontlucht met een schijvenroller en laat alles vervolgens 24 uur uitharden. Je kunt overigens de schijvenroller het beste schoonmaken in een emmertje met aceton.

Stap 3: Egalisatie epoxy

Om de vloer naadloos te krijgen is het belangrijk om deze te egaliseren. Het kan zo zijn dat je in eerste instantie de randen van het underlayment net ziet, maar deze kun je eenvoudig egaliseren met de epoxy. Het is wel van belang dat je dit doet binnen 48 uur na het aanbrengen van het glasroving weefsel met de epoxy. Het is lastig in te schatten hoeveel je precies nodig hebt, dus zorg dat je voldoende in huis hebt. Je moet ongeveer rekenen op 1kg per vierkante meter.

Maak in één keer 20 kg of 40 kg epoxy egalisatie aan en meng vervolgens de epoxy in de speciekuip. Dit doe je door zowel de hars als de verharder, volledig in de kuip te gieten. Meng hierna beide componenten goed met een spiraalmenger. Schraap daarbij goed langs de randen en bodem en voeg vervolgens alle poeder toe. Het is aan te raden om dit alles niet in je eentje te doen, maar minimaal met 2 personen. Meng het poeder minimaal 3 minuten met de spiraalmenger, totdat het een mooie homogene massa is ontstaan.
Nu dit klaar is, kun de egalisatie epoxy over de badkamervloer heen gieten en vervolgend verdelen met een vloerwisser. Het is belangrijk dat de epoxy egalisatie niet te lang in de speciekuip blijft zitten, giet het dus bij voorkeur zo snel mogelijk over de vloer. Laat vervolgens alles minimaal 24 uur uitharden. 

Stap 4: Epoxy vloercoating en antislip profiel

Indien je binnen 48 uur na het aanbrengen van de egalisatie de vloer gaat afwerken met epoxy vloercoating, hoef je niet te schuren. Doe je dit na die 48 uur, dan moet de vloer worden geschuurd met korrel 80, voor een optimale hechting. Je moet rekening houden met 700 tot 800 gram epoxy vloercoating per vierkante meter. Nu is het tijd om de badkamer met underlayment vloer af te werken met de epoxy vloercoating. Binnen 48 uur na het aanbrengen van de egalisatie hoef je niet te schuren en kun je direct de vloercoating aanbrengen. 

Na 48 uur moet de vloer worden geschuurd met korrel 80, voor een optimale hechting. Giet een verharder bij de vloercoating basis en voeg het pigment toe. Schraap het pigment uit met een mengspatel. Meng vervolgens alles goed met de spiraalmenger. Doe dit op een laag toerental. Meng minimaal 2 tot 3 minuten lang tot het geheel een homogene massa is. Laat de epoxyvloercoating niet te lang in het blik staan na het mengen. Giet de vloercoating direct na het mengen uit over de vloer, langs de randen. Verdeel de vloercoating met de vachtroller en werk de randen af met een wegwerpkwast. Als je de muren netjes wilt houden, dan kun je er voor kiezen om de randen af te plakken met tape. Rol de vloercoating kruislings na en maak indien nodig nieuwe vloercoating. 

Hierna kun je de badkamervloer een antislip profiel geven. Doe dit direct nadat je de vloercoating is aangebracht en dan zeker in de doucheruimte. Voor een mooie antislip vloer is het raadzaam om de korrels te strooien. Doe dit wanneer de vloer nog nat is. Strooi de korrels met een gooiende beweging ruim over de vloer. Werk van achter naar voor en draag spijkerzolen. Laat de vloercoating vervolgens minimaal 48 tot 72 uur uitharden. Daarna kun je de losse korrels weg stofzuigen.

Stap 5: Zijdeglans coating

Er is ook nog de optie om de vloer zijdeglans af te werken met een PU coating voor epoxyvloeren. Een voordeel hiervan is, dat alles beter beschermt is tegen krassen.  Schuur de baskamervloer eerst op met korrel 180 of 240 en doe dit met een roterende schuurmachine. Daarna maak je de vloer goed schoon en stofvrij. Wacht vervolgens tot de hele vloer droog is, voordat je verder gaat. 

Het is tijd om de PU coating te gaan mengen. Giet de basis in een schone en lege emmer en giet daarna alle verharder erbij. Meng langdurig op een laag toerental met de spiraalmenger. Schraap goed langs de bodem en randen. Doe dit alles minimaal drie minuten. Giet een kleine hoeveelheid door de verfzeef heen, in de grote verf bak. De verfzeef zorgt ervoor dat er geen vlokken terechtkomen in de coating. Rol vervolgens dunne lagen coating over de vloer. Zorg dat je systematisch werkt, je kunt namelijk slecht zien waar je gebleven bent. Rol kruislings na. Na zo’n 4 tot 6 uur zie je het mooie zijdeglans effect al, maar wacht eerst 24 uur voordat je er overheen gaat lopen. Zowel de epoxy coating als de zijdeglans coating moeten 7 dagen uitharden. Voor die tijd zijn ze niet volledig belastbaar. Het lijkt allemaal wel droog, maar geef het echt eventjes die 7 dagen de tijd om uit te harden!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen