pinterest
Aco Showerdrain

Aco Showerdrain

Dé finishing touch voor jouw badkamer

Producten Verkooppunten Brochures Ga naar de website
\
ACO ShowerDrain X (DWTW)

ACO ShowerDrain X (DWTW)

De vraag om warmteterugwinning uit douchewater horen we steeds vaker. Een douchegoot met warmtewisselaar is daarvoor de oplossing. Deze zorgt ervoor dat de restwarmte in het afvalwater van de douche voor een groot deel terug te winnen is om het koude water voor het douchen te verwarmen. Hierdoor hoeft de cv-ketel of warmtepomp minder heet water te leveren.

WTW-douchegoot voor nieuwe badkamers en badkamerrenovatie

Wanneer je een badkamer gaat (ver)bouwen en deze graag duurzamer wilt maken en ook energie wilt besparen, dan hebben we goed nieuws. Een douchegoot met warmtewisselaar (wtw) is dan dé oplossing. Je combineert hiermee het nuttige met het aangename: je kiest voor een mooie douchegoot en tegelijkertijd bespaar je energie besparen en verhoog je het comfort. Waar zit dan de maar? Die is er niet, want er wordt gebruik gemaakt van een duurzame energiebron die tot nu toe niet benut werd: de warmte van je douchewater.

Hoe werkt de wtw-douchegoot?

Het principe van de ShowerDrain X wtw-douchegoot is eenvoudig. Het gebruikte water dat door de doucheafvoer wegstroomt, heeft een temperatuur van ca. 36°C. Het schone kraanwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10°C. Er is dus een flink temperatuurverschil, waardoor er warmte uitge­wisseld kan worden. 
De warmte-uitwisseling vindt plaats met een warmtewisselaar die in deze wtw-douchegoot is inge­bouwd. Om maximaal rendement te behalen wordt gebruik gemaakt van het tegenstroom principe. Door de voorverwarming van het kraanwater is er veel minder warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38°C te krijgen.

Afbeelding

Veilige wtw-douchegoot

In de warmtewisselaar wordt een dubbele scheiding tussen douchewater en drinkwater toegepast. Hiermee voldoet de ACO ShowerDrain X aan de Nederlandse en Europese regelgeving (NEN-EN 1717). Ook voldoet deze wtw-douchegoot aan de richtlijn Legionella preventie dankzij de geringe inhoud van de warmtewisselaar (< 1 liter), in combinatie met de hoge stroomsnelheid.

Hoeveel kun je besparen met een wtw-douchegoot?

De gemid­delde Nederlander verbruikt bijna 50 liter warm water per dag om te douchen (bron : VEWIN). Uitgaande van een standaard HR ketel is het gasverbruik hiervoor 95m3 gas per persoon per jaar. Dit gasverbruik kun je met de ACO ShowerDrain X halveren (zie de rendementstabel), zodat je met een gezin van 4 personen 190m3 gas per jaar bespaart, vermenigvuldigd met de huidige gasprijzen levert dit een aardig bedrag op! Daarnaast wordt natuurlijk het milieu gespaard en dat is niet in geld uit te drukken.

Minder energieverbruik voor douchen

Met de ACO ShowerDrain X halveer je het energieverbruik voor het douchen. Welke warmtebron je ook gebruikt voor de warmwaterbereiding (gas – elektriciteit – zon - warmtepomp of stadsverwarming), deze vermindering van het energieverbruik is altijd voordelig. 

In geval van gebruik van elektriciteit voor de verwarming van tap- water is de besparing aanzienlijk groter, omdat elektriciteit duurder is dan gas. Een aardige bijkomstigheid is dat naarmate de drinkwatertemperatuur lager wordt, de ACO ShowerDrain X een grotere capaciteit (in kW) levert. In de winter, juist wanneer het nodig is, wordt hierdoor een groter vermogen geleverd dan in de zomer.

De ACO ShowerDrain X is door KIWA getest en normatief opgenomen in de EPG berekening (NEN 7120). Dit betekent dat u met toepassing van de ACO ShowerDrain X een aanzienlijke verbetering van het energielabel van de woning kunt realiseren. Met andere woorden een zuiniger en dus aantrekkelijker huis!

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen