pinterest

8 tips voor een schimmelvrije badkamer

Een schimmelvrije badkamer ziet er niet alleen een stuk mooier uit, schimmel kan ook zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en moet daarom absoluut voorkomen worden. Juist omdat schimmel goed gedijt in vochtige omgevingen, wordt specifiek je badkamer vaak het slachtoffer van deze ziekteverwekker. Gelukkig hoef je geen professional te zijn om schimmel te voorkomen. In dit artikel lees je 8 praktische tips waarmee ook jij je badkamer fris en schimmelvrij kunt houden!

            1. Ventileer je badkamer goed

Door je badkamer na het douchen of badderen goed te ventileren, zorg je ervoor dat vocht en condensatie zo snel mogelijk worden afgedreven. Hiervoor kun je een raampje open zetten, maar als dat geen optie is, kun je dit ook prima doen met een speciale badkamer ventilator. Dit is een soort mechanische ventilator die in het plafond of in de muur wordt geïnstalleerd om de vochtige lucht af te zuigen en je badkamer sneller te laten drogen.

            2. Droog de boel af na gebruik

Hoewel een badkamerventilator een goed begin is voor een droge badkamer, is het beste eigenlijk om je muren, vloer en douchewanden zelf droog te vegen met een trekker. Zo verwijder je overtollig vocht dat anders schimmel kan veroorzaken en maak je je badkamer meteen een stuk hygiënischer.

            3. Los lekkages onmiddellijk op

Lekkende kranen of douchekoppen mogen niet genegeerd worden. Zelfs kleine lekkages kunnen namelijk leiden tot vochtproblemen en schimmelgroei, zeker wanneer ze lange tijd hun gang kunnen gaan. Dus, als je een lek opmerkt, zorg er dan voor dat je het meteen aanpakt en repareert om te voorkomen dat het uit de hand kan lopen.

           4. Maak je badkamer regelmatig schoon

Regelmatig schoonmaken, dus niet alleen direct na het douchen of badderen, is een van de beste manieren om schimmel direct aan te pakken. Gebruik een reinigingsmiddel dat specifiek ontworpen is om schimmel en meeldauw te verwijderen en focus je op de vochtige gebieden, zoals de douche, badkuip en tegelvoegen.

          5. Was en droog je handdoeken en badmatten regelmatig

Handdoeken en badmatten kunnen vocht vasthouden en een broedplaats voor schimmels gaan vormen. Was ze regelmatig met warm water en een wasmiddel en zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat je ze weer gebruikt. Anders kunnen er onhygiënische situaties ontstaan, en dat wil je niet!

          6. Geef vocht niet de kans om zich te verspreiden

Het beste kun je voorkomen dat water zich überhaupt door je badkamer kan verspreiden. Gebruik daarom een douchegordijn of glazen wand om het water tegen te houden. Laat een douchegordijn na gebruik goed luchten om daarop schimmelvorming tegen te gaan en droog een glazen douchewand goed af.

Tips om schimmelvorming vanaf het begin in de kiem te smoren

De tips die we tot nu toe hebben gegeven, draaien om manieren om jouw bestaande badkamer schoon en schimmelvrij te houden. Het is echter ook mogelijk om dit probleem meteen vanaf het begin in de kiem te smoren, namelijk bij de renovatie of aanleg van een nieuwe badkamer. Daarom volgen hier nog tips 7 en 8:

         7. Gebruik schimmelwerende kit en verf

Als je je badkamer gaat opknappen, is het een goed idee om meteen schimmelwerende kit en verf te gebruiken. Deze producten bevatten ingrediënten die schimmelgroei ontmoedigen, zodat je je muren en naden eenvoudig schimmelvrij kunt houden.

         8. Houd ook rekening met de andere materialen in je badkamer

Bij het renoveren of aanleggen van je badkamer is het belangrijk om voor materialen te kiezen die van nature resistent zijn tegen schimmel. Dat betekent dat tegels en glasvezelplaten, die waterafstotend zijn en weinig grip bieden aan schimmel om te groeien, een betere keuze zijn dan bijvoorbeeld hout of gipsplaat. Ook kleden op de vloer wil je het liefst zoveel mogelijk voorkomen. Daarom hebben badmatten van polyestervezel de voorkeur boven andere vormen van textiel.

8 tips voor een schimmelvrije badkamer: in conclusie

Nu we aan het einde van dit artikel gekomen zijn, weet je alles over de beste manieren om schimmelgroei in jouw badkamer te voorkomen en aan te pakken. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt, is regelmatig onderhoud en aandacht voor vochtophoping.

Zorg er dus voor dat je frequent ventileert, dat je je badkamer na gebruik goed afdroogt en dat je geen vochtige handdoeken en badmatten laat slingeren. Ook is het dus mogelijk om direct bij een renovatie al rekening te houden met schimmelvorming, zodat schimmel nooit een kans krijgt.

Kortom: met de tips uit dit artikel zorg je er niet alleen voor dat je badkamer er fris uit blijft zien, maar ook dat het een gezonde plek blijft voor jou en je gezin om heerlijk schoon te worden.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen