Sauna in huis: waar moet je rekening mee houden?

Gebruik maken van een sauna in je eigen huis voelt zeker aan als een vorm van luxe. Deze luxe is niet meer alleen weggelegd voor vermogende mensen in een grote villa. Iedereen kan tegenwoordig een sauna in huis plaatsen en volop ontspannen. Maar waar moet je rekening mee houden als je een sauna gaat plaatsen?

Sauna in huis: waar moet je rekening mee houden

Waar wordt de sauna geplaatst?

De eerste vraag die beantwoord moet worden is, waar je de sauna wilt plaatsen. Je kunt een grote sauna in de tuin plaatsen in een blokhut, maar dit is wel een stuk duurder dan een sauna in huis. In huis zal de badkamer de meest logische plek zijn. En daarvoor is een extreem grote badkamer niet perse vereist. Een simpele sauna, waarin je kunt zitten, vergt maar één vierkante meter. Er zijn ook saunacabines die niet meer plaats in nemen dan een douchecabine.

Mocht je badkamer te klein zijn, dan is het mogelijk om de sauna te plaatsen in een slaapkamer of andere ruimte, zoals de zolder. Houd er rekening mee dat je een sauna nooit direct tegen de wand aanbouwt. Je kunt dan last van vochtproblemen krijgen. Je opstal- en inboedelverzekering vergelijken is daarom ook verstandig. Met een opstal- en inboedelverzekering vergelijken vind je de beste verzekering voor als er toch schade ontstaat door je sauna (op voorwaarde dat deze vakkundig geplaatst is).

Warmtebron van de sauna

Je moet de juiste warmtebron voor de sauna kiezen. Een sauna kan traditioneel opgewarmd worden met hout, maar ook met gas of elektriciteit. Voor thuisgebruik wordt vaak gekozen voor een infraroodcabine op elektriciteit. Een infraroodsauna heeft een wat lagere temperatuur, maar je profiteert wel optimaal van stralingswarmte van de infraroodkachels. Hierdoor zul je sneller zweten en worden je afvalstoffen sneller afgevoerd.

Voor mensen met spier- en gewrichtsklachten is een infraroodsauna zeer geschikt. Je zult merken dat een regelmatige saunabeurt een weldaad is voor je spieren en gewrichten. Een kleine sauna voor één persoon kan gerust aangesloten worden op een normaal stopcontact. Plaats je een grotere sauna, dan is het verstandig om de sauna op een directe stroomkabel aan te sluiten. Bij echt grotere systemen kan het nodig zijn om krachtstroom aan te leggen.

Saunavloer

Bij veel sauna bouwpakketten is meestal geen vloer bijgeleverd. Er wordt van uitgegaan dat de plek waar je de sauna plaatst, voorzien is van een goede vloer. Nu hoeft een saunavloer niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen, enkel dat deze waterpas en vlak moet zijn. Zorg in ieder geval dat je vloer gemakkelijk schoon te houden is. Kies daarom bij voorkeur voor een tegelvloer. Een houten vlondervloer staat misschien wel mooi, maar is wel lastiger om te onderhouden. Andere gemakkelijk te onderhouden materialen zijn ook mogelijk, zoals vinyl of een gietvloer. Een sauna kan zelfs geplaatst worden op een nauw aansluitende en waterdichte laminaatvloer.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen