Praktische tips voor verlichting in de badkamer

Bij het inrichten van een nieuwe badkamer mag de verlichting niet worden vergeten. Er komt vaak meer bij kijken dan je denkt! Bij badkamerverlichting draait het niet alleen om de functie of sfeer, maar ook om de veiligheid. Een aantal tips voor de juiste aanpak zijn daarom niet overbodig. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het uitzoeken en plaatsen van verlichting in de badkamer.

Praktische tips vor verlichting in de badkamer #badkamer #verbouwen #verlichting #stappenplan

Tip 1. Maak een lichtplan

Begin met het opstellen van een duidelijk lichtplan. Bepaal hoeveel lampen je nodig hebt en op welke plek deze lichtpunten komen. Denk aan de basisverlichting, de functionele verlichting voor bij de wasbak, ingebouwde spiegelverlichting en sfeerverlichting. Verdiep je daarnaast in de verschillende soorten lampen. Kijk welk type het beste past bij welke functie. Van een praktische inbouwspot tot een sfeervolle wandlamp. Kijk voor meer inspiratie op de website van Directlampen.

Tip 2. Houd rekening met de zones

Omdat de badkamer een vochtige ruimte is, moet je voorzichtig omgaan met elektriciteit. Verdiep je daarom van tevoren goed in de verschillende beschermingszones. Deze zones geven aan welke IP-waarde de badkamerlamp moet hebben. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de lamp is bestand tegen water en vocht. Lees hieronder een korte samenvatting van de verschillende zones.

Beschermingszone 0: De directe omgeving van de douche of het bad. Hierbij moet je gebruik maken van speciale onderwaterverlichting met maximaal 12V. 

Beschermingszone 1: De zone rondom de douche of het bad, tot 225 centimeter boven de bodem. Deze plek is erg vochtig en vraagt om lampen met een minimale IP-waarde van 65 en een sterkte van 12V.

Beschermingszone 2: Deze zone grenst aan beschermingszone 1 met een breedte/diepte tot 60 centimeter. Dus de directe omgeving rondom de douchecabine, het bad en de wastafel. Gebruik hiervoor lampen met minimaal IP44.

Beschermingszone 3: De overige ruimte die buiten zone 0 tot en met 2 valt. Hier komen de lampen niet direct in contact met water, maar is er natuurlijk wel kans op condensvorming. Kies in deze zone voor lampen met minimaal IP21. 

Tip 3. Ga voor LED verlichting

Kies in de badkamer bij voorkeur voor LED-verlichting. Deze lampen hebben namelijk een lange levensduur en zijn energiezuinig. Tegenwoordig zijn de toepasmogelijkheden van LED lampen eindeloos. Je kunt zelfs kiezen voor een dimbare variant!

Tip 4. Let op de kleurtemperatuur

Let tot slot goed op de kleurtemperatuur als je nieuwe LED lampen koopt. Bij functionele verlichting bij de spiegel is helder wit de beste optie. Dit licht is duidelijk en neutraal. Voor sfeerverlichting is een warme kleurtemperatuur juist een betere keuze. Dit oogt direct heel gezellig. 

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen