Haal dubbele winst uit je duurzame badkamer

Haal dubbele winst uit je duurzame badkamer

De badkamer is bij uitstek de ruimte in huis waar veel te winnen valt op het terrein van duurzaamheid. Met zuinige kranen en ledverlichting bijvoorbeeld kan je behoorlijk besparen op het gebruik van water en elektriciteit. Fijn voor je portemonnee dus. Met een goed ventilatiesysteem is je badkamer minder vochtig en daarmee minder aantrekkelijk voor schimmels. Dat is beter voor je gezondheid. Bovendien scheelt het je veel poetswerk en schoonmaakmiddel. Goed voor jou en goed voor het milieu.

Kies voor een duurzame badkamer met energie- en waterbesparende kranen en douche. Grohe douchesysteem Smartcontrol Euphoria #badkamer #douche #douchesysteem #badkameridee

Kies bewust

Ben jij toe aan een hele nieuwe badkamer of wordt de oude gerenoveerd, dan is dit het uitgelezen moment om te kiezen voor duurzame oplossingen. Let erop dat de materialen die je gaat gebruiken niet alleen geschikt zijn voor vochtige ruimtes, maar kijk ook of ze recyclebaar zijn. Gebruik bijvoorbeeld liever keramische tegels en glas in plaats van vinyl en acryl. Het oogt niet alleen een stuk fraaier maar doordat je de materialen kunt hergebruiken, is het ook aanzienlijk minder belastend voor het milieu. Kies voor energie- en waterbesparende kranen. Of overweeg een systeem waarmee je water kunt hergebruiken om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen. Daarnaast zijn er nog een aantal maatregelen die je kunt nemen om je badkamer duurzamer te maken.

Tijdloos duurt het langst

Ook het uiterlijk bepaalt de duurzaamheid van je badkamer. Trends kunnen mooi zijn maar voor je het weet zijn ze gedateerd. Een badkamer is een behoorlijke investering waar je lang plezier van wilt hebben. Kies daarom voor een tijdloze neutrale stijl, of laat het design aansluiten bij de stijlkenmerken van je huis. Bedenk van tevoren de consequenties van je ontwerp. De voor de jaren dertig zo karakteristieke wandtegels van 15 bij 15 centimeter kunnen een stijlvol effect geven maar vergeet daarbij niet dat het vele voegwerk ook extra schoonmaken betekent. Niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor het milieu.

Wat kan je nu al doen?

Heb je een verouderde badkamer, maar ben je nog niet aan verbouwen toe? Voor kleine aanpassingen is een ingrijpende renovatie vaak niet nodig. Oude kranen zijn meestal makkelijk te vervangen door een energie- en waterbesparende variant. Datzelfde geldt ook voor verlichting: vervang bestaande verlichting door ledverlichting, ook als je oude lampen het nog doen. Ledverlichting is zo energiezuinig dat je de aankoop gemakkelijk terugverdient. Overigens moet verlichting in de badkamer voldoen aan een aantal specifieke eisen. Informeer je daarover voordat je nieuwe verlichting aanschaft.

Duurzaamheid begint bij jezelf

En tenslotte: hoe duurzaam ben jij eigenlijk zelf? Draai jij altijd de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen? Haal je de oplader uit het stopcontact als je föhn is opgeladen? En kies je bewust voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen? Het lijken misschien druppels op de gloeiende plaat maar ook hiervoor geldt: alle kleine beetjes helpen. En als je dan alle energiebesparende maatregelen hebt genomen, is het natuurlijk altijd verstandig om te checken of je bij jouw energieleverancier niet te veel betaalt.


BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Andere bezoekers bekeken ook

Meld je aan voor de nieuwsbrief