pinterest
Ventilatie in de badkamer: hier moet je op letten

Ventilatie in de badkamer: hier moet je op letten

Ga jij verhuizen of ben je de badkamer aan het verbouwen? In de badkamer is goede ventilatie van groot belang. Wil jij ventilatie kopen? In dit artikel vertellen we je alles over ventileren in de badkamer.

Het belang van ventilatie in de badkamer

In de badkamer komen vocht en warmte samen en daarmee vormt deze ruimte de ideale plek voor schimmelkolonies om zich lekker uit te breiden. Dat is niet fraai en het stinkt, maar niet alleen dat. Schimmel kan ontzettend slecht zijn voor de luchtwegen. Na het douchen moet warme stoom dus zo snel mogelijk afgevoerd worden met een goed werkend ventilatiesysteem.

De plek van de ventilatie

Wanneer je ventilatie gaat installeren kun je dat het beste doen op de plek waar het probleem wat betreft de samenkomst van vocht en warmte het grootst is. In de meeste gevallen kun je de ventilatie dus het beste installeren in de buurt van de douche. Je kunt dit bijvoorbeeld boven aan de muur vlak naast de douche installeren. Als je het geluk hebt dat je een jacuzzi in de badkamer hebt, kan een tweede ventilatiesysteem geen kwaad.

Verschillende typen systemen

Om te zorgen dat je nooit vergeet de ventilatie aan te zetten in de badkamer, werken de meeste ventilatiesystemen met een lichtsensor. Zodra jij in de badkamer het licht aandoet, zal de ventilator aan gaan. Sommige ventilatoren werken met een timer, anderen blijven constant draaien zolang het licht aan is. Hoewel een ventilator met een lichtsensor handig is, heb je niet altijd ventilatie nodig als je in de badkamer bent. In het kader van energiezuinigheid is het daarom handig een ventilatiesysteem met vochtsensor te installeren. Deze gaat alleen aan wanneer er overtollig vocht in de badkamer is, bijvoorbeeld nadat je gedoucht hebt.

Wat kun je verder nog doen?

Hoewel een goed ventilatiesysteem een hoop kan schelen, is schimmel in veel gevallen onvermijdelijk. Zodra je het dus ziet ontstaan, moet het direct aangepakt worden met anti-schimmel-middel en een schuurspons of tandenborstel om te voorkomen dat de kolonies zich nog meer gaan uitbreiden en er op termijn niet meer tegenop te schrobben is. Verder is het verstandig om regelmatig na het douchen een deur of raam in de badkamer open te laten. Zo help je het ventilatiesysteem een handje met het afvoeren van overtollig vocht en verklein je de kansen op schimmel nog meer.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen