pinterest
Let op het voegwerk

Let op het voegwerk

Afbeelding

Net zoals als alle andere ruimtes in een woning is ook de badkamer af en toe aan een opknapbeurt toe. Soms wordt er gekozen voor alleen een nieuw badkamermeubel, maar het kan ook zijn dat er meer nodig is om er weer een frisse en veilige badkamer van te maken.

Een nieuwe badkamer of de badkamer opknappen

Mensen die verhuizen naar een nieuw huis kiezen er vaak voor, als het budget het toelaat, om de hele badkamer te vervangen. De oude badkamer wordt gestript en weer helemaal opnieuw opgebouwd. Nieuwe tegels, nieuw sanitair en nieuwe badkamermeubels. Soms is er niet voldoende budget of vallen de tegels en het sanitair erg in de smaak en worden er slechts kleine aanpassingen gedaan. Toch is het belangrijk om er niet zomaar vanuit te gaan dat alles bij het oude kan blijven, zeker niet als het om de basis van de badkamer gaat: de vloer en de wanden.

De basis moet schoon en veilig zijn

De voegen van de vloer en de muren in een badkamer krijgen namelijk aardig wat te verduren, ze moeten constant bestand zijn tegen water. Ook ligt schimmelvorming altijd op de loer in een badkamer en schimmelvorming is slecht voor de gezondheid. Oude voegen kunnen verkleuren of gaan lekken en dat kan weer leiden tot lekkages in huis. Ook kapotte tegels kunnen lekkage veroorzaken. Het is daarom altijd belangrijk om de badkamer aan een grondige inspectie te onderwerpen:

  • Zijn de voegen nog in optimale staat?
  • Zijn er geen kapotte tegels?
  • Zijn het leidingwerk en de elektra nog in orde?

Voegwerk vervangen

Mocht het zo zijn dat er getwijfeld wordt aan de kwaliteit van het voegwerk, dan is het verstandig om de voegen te verwijderen en de badkamer opnieuw te voegen. Ook schimmel in de voegen kan een reden zijn om de oude voeg te verwijderen en te kiezen voor een nieuwe frisse voeg. Schimmel gedijt goed in vochtige ruimtes, dus zorg gelijk voor een goede luchtcirculatie om nieuwe schimmelvorming te voorkomen. Voordat je de nieuwe voegen gaat inwassen, controleer gelijk alle tegels. Haal kapotte tegels eruit en vervang ze door nieuwe tegels. Repareer ook alle andere zaken die kapot zijn in de oude badkamer, in veel situaties kan er gebruik worden gemaakt van speciale lijmsoorten die ook waterbestendig zijn. Als alles weer heel is, kunnen de nieuwe voegen ingewassen worden.

Een slechte ventilatie of lekkage

Het is niet altijd nodig om vieze voegen te vervangen. Als het gaat om kleine vlekken en een beperkte schimmelgroei kunnen de voegen ook gereinigd worden met een speciale voegenreiniger. Het is wel belangrijk om te weten of de schimmel is ontstaan door een slechte ventilatie of omdat het water door de voeg heen lekt. Voegen zijn namelijk poreus en dus vatbaar voor vuil, water en schimmels. Als het water door de voeg lekt, kunnen er schimmels ontstaan. In een dergelijke situatie moet je altijd de voeg vervangen.


Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen