pinterest

Houten wandbekleding in de badkamer

Over het algemeen gaan hout en vocht niet heel goed samen. Hout kan het vocht opnemen en daardoor uitzetten. Als het hout met erg veel water in contact komt, zal het op den duur ook gaan rotten. Houten wandbekleding in de badkamer klinkt dan ook niet als een gouden combinatie. Toch zijn er verschillende mogelijkheden waardoor het wel kan! We gaan je vertellen hoe je houten wand bekleding in de badkamer kunt maken.

Kan houten wand bekleding in de badkamer?

Tegenwoordig is het mogelijk om ook houtstrips in de badkamer te plaatsen. Wel moet je hierbij met veel verschillende aspecten rekening houden. Een badkamer is natuurlijk een vochtige ruimte en wanneer er geen goede ventilatie is, is hout in de badkamer al geen goed idee. Ook is niet elke soort hout geschikt om te gebruiken. Als eerste moet je natuurlijk kijken naar de badkamer situatie. Als je bijvoorbeeld een open douche hebt en geen douchecabine, dan weet je dat de hele badkamer nat en vochtig wordt tijdens het douchen. In dat geval is houten wandbekleding niet ideaal. Je kunt dan beter voor een alternatief kiezen.

Welk hout moet je kiezen?

Niet elke soort hout is geschikt voor wandbekleding in de badkamer. Een zachtere houtsoort is bijvoorbeeld een stuk gevoeliger voor water. Het kan wel gebruikt worden, mits het hout op de juiste manier behandeld wordt. Zo kun je het hout waxen, in de olie zetten of lakken. Houtsoorten zoals eiken, essen of noten kun je niet zomaar overal plaatsen in de badkamer. Na het douchen zal het flink vochtig zijn en dit heeft sneller effect op zacht hout. Een hardere soort hout is een stuk minder gevoelig voor water. De kans dat het hout gaat rotten in de badkamer is dan een stuk minder groot. Denk hierbij aan tropische houtsoorten zoals teak, mahonie of merbau. Doordat deze houtsoorten uit het tropisch regenwoud komen, zijn ze een stuk beter bestand tegen vocht. Toch moeten ook deze soorten hout behandeld worden met een speciale olie.

Alternatieve wandbekleding

In een badkamer waar het snel vochtig is, kun je beter geen houtstrips plaatsen. Ze zullen kromtrekken of gaan rotten. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook keramische houtstrips. Deze zijn gemaakt van steen en hebben de kleur en structuur van hout. Zo zijn ze bijna niet te onderscheiden van echt hout! 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen