pinterest
Een veilige en comfortabele badkamer

Een veilige en comfortabele badkamer

De badkamer is een ruimte om te ontspannen. We nemen een heerlijk bad of een douche en verzorgen onszelf hier. Wanneer de badkamer wordt aangelegd is het goed om te weten dat er strenge eisen zijn voor de elektriciteit op de badkamer. Dit is immers een zeer vochtige ruimte en iedereen weet dat elektriciteit en vocht geen goede combinatie is. Toch zijn schakelaars onmisbaar in de badkamer. We willen natuurlijk graag een sfeervolle verlichting en het comfort om veilig een scheerapparaat of andere elektrische apparatuur te gebruiken. We geven je graag wat tips hoe je een veilige en comfortabele badkamer creëert. 

Afbeelding

Veiligheidszones in de badkamer 

De badkamer wordt opgedeeld in diverse veiligheidszones genummerd van 0 tot en met 3. AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties) beschrijft de volgende zones:

zone 0 is de ruimte in de douche of het bad zelf.
zone 1 is direct boven het bad of de douche tot 2,6 meter hoog
zone 2 is een straal van 60 centimeter om het bad of de douche
zone 3 is alles wat hierbuiten valt.  De veilige zone dus.

Uiteraard kun je in de badkamer niet zonder een stopcontact voor je elektrische tandenborstel of scheerapparaat. Dat stopcontact moet dan wel minstens 60 centimeter van de waterbron (de kraan) afzitten. Randaarde is verplicht in badkamers en de groepenkast moet voorzien zijn van een aardlekschakelaar. 

Verlichting in de badkamer

Ook verlichting is onmisbaar in de badkamer. Liefst ook nog zo sfeervol mogelijk. Wanneer je op zoek gaat naar lampen voor in de badkamer is het handig te weten dat op elke verpakking een zogenaamde IP code is vermeld. Zo kun je gemakkelijk zien in welke zone de lamp geplaatst mag worden. Wanneer je een mooie lamp hebt gevonden die geschikt is voor gebruik in zone 1, dan kan die ook geplaatst worden in zone 2 of 3. Omgekeerd mag dat niet. Een lamp die geschikt is voor zone 3 (minimaal IP21) mag nooit worden geplaatst in de zones 1 of 2.

Laat elektriciteit aanleggen door een ervaren elektricien

Elektriciteit in de badkamer neemt dus heel wat eisen en voorschriften met zich mee. Weet goed waar je aan begint als je deze klus zelf wil doen. Beter en veiliger is het om de elektriciteit in de badkamer te laten aanleggen door een ervaren elektricien. Hij of zij is op de hoogte van alle eisen en voorschriften en legt alles veilig voor je aan. Materialen en tips vind je onder andere online via Schneider Electric

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen