pinterest
Badkamer op zolder

Badkamer op zolder

Een badkamer op zolder is ideaal als je graag een tweede badkamer in huis wilt of als je huidige badkamer te klein is voor al je wensen. Sommige mensen kiezen er ook voor om een extra slaap- en badkamer op zolder te maken, zodat ze die ruimte kunnen verhuren. Maar er komt behoorlijk wat kijken bij zo’n verbouwing. In dit artikel lees je alles waar je op moet letten bij een badkamer op zolder en de kosten ervan.

Afbeelding

1. Is je zolder groot genoeg voor een badkamer?

Veel mensen verkijken zich op hoeveel ruimte je nodig hebt voor een badkamer op zolder. Je wilt natuurlijk wel rechtopstaand kunnen douchen of je wastafel gebruiken zonder gebukt onder een schuin dak te staan. Zorg dat je voldoende hebt in het ‘hoge’ gedeelte van je zolder.

2. Deel een badkamer op zolder slim in

De eerste tip hangt hiermee samen. Je douche en wastafels moeten zo geplaatst worden dat je genoeg ruimte hebt om rechtop te staan. Maar een bad en kastruimte kan wel onder een wat lager gedeelte van een schuin dak. Door alles slim in te delen, kun je optimaal gebruik maken van alle ruimte die je hebt op zolder.

3. Badkamer op zolder, is de vloer geschikt?

Het belangrijkste hier is of de vloer van je zolder stevig genoeg is om de badkamer te kunnen dragen. Vergis je niet! Een bad vol met water weegt al snel een paar honderd kilo. Dat moet je vloer wel kunnen dragen. Daarnaast moet je vloer natuurlijk waterbestendig zijn. Een gietvloer of betonvloer is hiervoor de beste optie. Een houten vloer is vaak minder geschikt. Laat je hierbij altijd adviseren door een vakman, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. 

4. Leidingen voor badkamer op zolderkamer

De hulp van een expert is ook gewenst bij dit punt. Voor de aansluitingen in je badkamer moeten er ook waterleidingen worden aangelegd. Daarnaast wil je misschien ook verwarming en verlichting waar nog niet alle aansluitpunten voor aanwezig zijn op de badkamer. Een expert kan je helpen te controleren welke leidingen er al liggen en welke er eventueel nog gelegd moeten worden.

5. Isolatie bij je badkamer op zolder

In de badkamer en eventuele slaapkamer op zolder wil je het natuurlijk niet koud hebben. Goede isolatie is daarom belangrijk. Zo voorkom je dat je het te koud krijgt in de winter of juist te warm als je in de zomer de zon vol op je dak of zolderramen staat.

6. Badkamer op zolder maken, vergeet de ventilatie niet!

Een slecht geventileerde badkamer zorgt voor schimmel. Dat geldt natuurlijk ook als je op zolder een badkamer aanlegt. Bij een warm bad of warme douche nemen komt veel vocht vrij. Het is daarom belangrijk dat je de zolder goed ventileert.

7. Kosten badkamer op zolder

Zoals je hebt gelezen, komt er heel wat kijken bij een badkamer op zolder. Hoeveel een badkamer op zolder precies kost, is moeilijk te zeggen, maar gemiddeld kom je meestal uit op 8.000 tot 10.000 euro. Als je een kleine badkamer bouwt en het geluk hebt dat benodigde vloer, aansluitingen en leidingen grotendeels al aanwezig zijn, lukt het misschien met 5.000 euro. Maar het is hoe doen ook een flinke kostenpost.

8. Zolder badkamer financieren

Dat brengt ons meteen op het volgende punt: hoe ga je de kosten voor je badkamer op zolder betalen?

Heb je overwaarde op je woning? Dan kun je die gebruiken om je hypotheek te verhogen en zo de badkamer op zolder te betalen. Als de hypotheek hierdoor hoger wordt dan het bedrag waarvoor deze is ingeschreven bij de notaris, moet je opnieuw notariskosten betalen. Daarnaast moet je de woning vaak opnieuw laten taxeren als je de hypotheek verhoogt. Dit kost alles bij elkaar een paar duizend euro.

Als de badkamer op zolder laten bouwen minder dan 15.000 euro is geld lenen met een persoonlijke lening daarom bijna altijd goedkoper dan je hypotheek verhogen. Je betaalt voor de persoonlijke lening een hogere rente dan voor je hypotheek, maar je hebt verder geen extra kosten. Bovendien is ook de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar als je de lening gebruikt voor het verbeteren van je woning.

Natuurlijk wil je voor de lening niet teveel betalen. Op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl vergelijk je de leningen van het meest complete aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Je vindt dus altijd de lening met de laagste rente en meest gunstige voorwaarden. 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen