pinterest
Toilet-dag

Toilet-dag

Elk jaar is er de ‘World Toilet Day’. Deze dag op 19 november is bedoeld om mensen bewust te maken van de noodzaak van sanitaire voorzieningen voor iedereen. In Nederland zijn nieuwbouw gezinswoningen voorzien van twee of meerdere toiletten. Zelfs in een tuinhuisje wanneer het leven zich buiten afspeelt. Dit is echter voor velen niet vanzelfsprekend. In de wereld leven vandaag 4,2 miljard mensen zonder veilig beheerde sanitaire voorzieningen. Dit is meer dan de helft van de wereldbevolking.

Luxe
Een eigen wc is voor velen een luxe. Zo’n 60 procent van de wereldbevolking heeft geen eigen toilet in huis. Vijftien procent doet zijn behoefte buiten. Het gebrekkigst zijn de sanitaire voorzieningen in India en in Afrika. Iets meer dan de helft van die inwoners maakt gebruikt van eenvoudige latrines. Ruim 30 procent, vooral op het platteland, moet het alleen met de natuur om zich heen stellen. In Nederland moet de toiletruimte zich in de hal bevinden. Volgens het Bouwbesluit mag de ruimte geen directe toegang hebben tot de verblijfsruimte.

Comfort
Toiletten zijn er in allerlei vormen, design- en comfortniveaus. Zo is er het toilet met douchefunctie. Een innovatie op het gebied van toilet sanitair waarbij afspoelen zorgt voor hygiëne in plaats van afvegen met papier. Een bidet is in Zuid Europa een veel voorkomend sanitair, maar is in Nederland nooit echt doorgedrongen. Hiervoor zijn overigens de gemiddelde toiletruimten te klein. Veel gebruikt zijn de verhoogde toiletten die het gaan zitten of opstaan makkelijker maakt. Deze toiletten worden ook wel senioren toiletten genoemd.

Closet
Toiletten zijn aangesloten op de riolering. Door middel van een waterslot wordt de stank tegengehouden. Er zijn verschillende aansluitmogelijkheden zoals een afvoer in de vloer of afvoer door de muur. Voor de watervoorziening is er een vlakspoel toilet of diepspoel toilet. Bijna alle toiletten zijn voorzien van een waterbesparende knop. Een toilet gebruikt zonder spaarknop tien liter water per beurt. Met een spaarknop is dit 2 tot 5 liter per beurt afhankelijk van de instelling. 

Het toilet wordt steeds meer een designkamertje. Ontwerper Philippe Starck begon met eigentijdse vormen in keramiek of in staal. Sanitair producenten zoals Sphinx, Duravit of Villeroy & Boch hebben voor elk interieur de juiste toiletpot of urinoir. 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen