pinterest
Badkamer renoveren: hier moet je op letten

Badkamer renoveren: hier moet je op letten

Afbeelding

De badkamer is een belangrijk onderdeel van een woning. Hoe je je hier voelt is zeker van waarde. Je brengt hier vaak een aantal uur per week door. Heb je een badkamer waar je niet tevreden mee bent, dan heeft dit invloed op hoe jij je in je woning voelt. Het is dus de moeite waard om tijd te steken in het opknappen van de badkamer als je een woning aanschaft. Of als je op een gegeven moment niet meer tevreden bent met hoe het sanitair eruitziet. Van plan om de badkamer opnieuw te stijlen en te renoveren? Hier kun je op letten.

Kleuren: combinatie licht en donker

De meeste badkamers hebben veel witkleuren. Vaak witte muren en een donkere vloer. Wit straalt vaak hygiëne uit en op lichte kleuren zijn vuil en vlekken minder zichtbaar – al moet je je badkamer hoe dan ook goed onderhouden. Belangrijkste reden om voor wit te kiezen, is dat lichte kleuren een ruimte groter maken. Is jouw badkamer klein? Dan kun je dus het best kiezen voor een lichte badkamer. Een combinatie van licht en donker zorgt vaak juist weer wel voor een fijne combinatie. Kleur doet heel erg veel met je humeur, denk daaraan als je een keuze gaat maken voor de kleuren van de badkamer.

Licht in de badkamer

Licht is van invloed op hoe kleuren tot hun recht komen. Denk daaraan als je bepaalde kleuren in je badkamer wilt laten terugkomen. Neem kleurkiezers mee vanuit de bouwmarkt om te bepalen welke kleuren in jouw badkamer passen. Wil je tegels voor op de vloer of de badkamer? Neem hier dan een voorbeeld van mee, of nog beter; een van meerdere kleuren die je mooi vindt. Zo kun je testen wat de lichtinval in jouw badkamer doet met deze tegels. Bekijk deze ook in verschillende weersomstandigheden, overdag en ’s nachts met het licht aan.

Tegels en structuur

Kijk niet alleen naar de kleur, maar let ook op de structuur van tegels die je in de badkamer wilt gaan gebruiken. Glanzen tegels heel erg, dan zorgt dit voor het optisch vergroten van de ruimte door de weerkaatsing die het licht op de tegels kan veroorzaken. Wel kan hoogglans wat kleur verliezen door het invallende licht. Bij ruwe tegels is dit minder het geval. En heeft een tegel veel reliëf, dan kan het zijn dat kleuren door de schaduwen die ontstaan wat donkerder worden. Om te ontdekken hoe dit bij jou in de badkamer is, is het dus handig om tegels als test mee naar huis te nemen.

Afbeelding

Bad, douche en wasbak

Naast de tegels en kleuren die je moet uitkiezen, zijn er ook nog de belangrijkste onderdelen van een badkamer: het bad en/of de douche, de wasbak en eventueel het toilet. Allemaal dragen ze onwijs bij aan de uitstraling in de badkamer. Denk aan de vorm, kleur, plaatsing en aan wat voor kranen je erbij kiest. En vooral ook aan de plaatsing van al dit sanitair; doe je dit op een logische, slimme manier dan creëer je ruimte en daarmee rust. Je kunt ervoor kiezen om een bad te nemen met daarin (of eigen daarboven) ook een douchekop. Zo bespaar je ruimte. In dat geval is het wel nodig om een douchegordijn of douchewand (vaak een stuk netter) langs het bad te plaatsen. Kies een vorm en plaatsing die uitkomt en laat de vormen terugkomen in de onderdelen die je plaatst. Ga je voor hoekige vormen bij het bad, laat deze dan bijvoorbeeld ook terugkomen in de wasbak.

Ruimte opgeknapt en kosten

Als je de badkamer hebt opgeknapt, dan kan het zomaar zo zijn dat deze opknapbeurt je best wel wat geld heeft gekost. Helemaal als je ook het sanitair hebt aangepakt. Schade aan deze onderdelen is zonde, vooral als je het herstellen hiervan zelf moet betalen. Heb je een opstalverzekering, dan wordt veel schade waarschijnlijk hiermee gedekt. Maar heb je bijvoorbeeld een vrijstaand bad, zo’n mooie op pootjes, dan wordt schade hieraan vergoed vanuit de inboedelverzekering. Het bad staat namelijk los, en de losse onderdelen in en rondom een woning verzeker je met de inboedelverzekering.

Planten als sfeermaker

Naast alle nodige artikelen die je in je badkamer neer kunt zetten, zijn er ook een aantal die niet nodig zijn. Maar die de ruimte wel een stuk leuker maken. Denk aan vloerverwarming, een sauna, een radio – vooral leuk qua sfeer – en planten. Sommige hiervan kan natuurlijk niet iedereen zich veroorloven, al is het alleen al door ruimtegebrek. Maar planten kunnen altijd wel ergens worden neergezet of worden aangeschaft. Het zijn goede sfeermakers en ze brengen de natuur naar de ruimte. Mensen worden gelukkig van planten en ze zuiveren ook nog eens de lucht. Zorg er wel voor dat je planten kiest die de ruimte aan kunnen. Zo moeten ze van vochtige ruimtes houden en, als je weinig licht in de badkamer hebt, met weinig licht kunnen overleven.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen