Lekkage badkamer: wat dekt de verzekering?

Lekkage in de badkamer kan veel schade veroorzaken en hoge kosten met zich meebrengen. Zo moet er vaak een loodgieter ingeschakeld worden en moet er vaak opnieuw geschilderd worden. Daarnaast kan er schade aan meubels ontstaan. Badkamerlekkage wordt vergoed vanuit de opstal- en inboedelverzekering zolang het gaat om onvoorziene schade. Wij leggen je uit hoe het zit met lekkage in de badkamer en je verzekering.

Heb je een lekkage in de badkamer? Lees hier wat de verzekering dekt

Vergoeding vanuit de opstalverzekering

Een opstalverzekering vergoedt schade aan je woning en alles wat hieraan vastzit. Denk hierbij aan de muren, vloeren, plafonds, het sanitair en de centrale verwarming. De opstalverzekering vergoedt de schade aan vloeren en muren die ontstaat door onvoorziene lekkage, deze schade wordt gevolgschade genoemd. Ook het hak- en breekwerk dat nodig kan zijn voor het opsporen van de lekkage wordt vergoed. Reparatiekosten worden niet altijd vergoed vanuit de opstalverzekering. Wil je weten wat jouw opstalverzekering precies dekt bij lekkage in de badkamer? Lees dan de polisvoorwaarden van jouw verzekering goed door, de dekking kan namelijk verschillen per verzekering en verzekeraar.

Vergoeding vanuit de inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt schade aan alle verplaatsbare spullen in je woning, zoals meubels, apparatuur en kleding. Door lekkage in de badkamer kan schade ontstaan aan je inboedel. Deze schade wordt in het geval van onvoorziene lekkage vergoed vanuit de inboedelverzekering. Bekijk wel goed de voorwaarden van je verzekering; kostbare spullen, zoals dure apparatuur of sieraden, worden bijvoorbeeld vaak alleen vergoed als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.

Onvoorziene schade

Je kunt voor schade door lekkage in de badkamer dus aanspraak maken op je opstal- en inboedelverzekering, áls het gaat om onvoorziene schade. Dit betekent dat schade door lekkage die je had kunnen voorkomen, niet gedekt wordt. Voorbeelden hiervan zijn lekkage doordat je de waterleiding bent vergeten af te sluiten voordat je op vakantie ging en lekkage als gevolg van slecht onderhoud. Had je de schade kunnen voorkomen, dan draai je zelf voor de kosten op.

Schade claimen

Wil je de schade claimen bij je verzekeraar? Dan moet je een schadeformulier invullen. Je kunt dit formulier downloaden via de website van jouw verzekeraar, of telefonisch aanvragen bij de klantenservice. Maak ook foto’s van de schade en stuur bonnetjes mee van de spullen die beschadigd zijn. Op basis hiervan bepaalt de verzekeraar of je recht hebt op een vergoeding. Je krijgt vervolgens schriftelijk van de verzekeraar te horen of je een vergoeding krijgt, en zo ja hoe hoog deze vergoeding is.

Eigen risico woonverzekeringen

Bij een inboedel- en opstalverzekering geldt vaak wel een eigen risico. Vaak ligt dit eigen risico tussen de 100 en 500 euro. Dit is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat je de schade vergoed krijgt. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om te kiezen voor een eigen risico van 0 euro. Je betaalt dan wel een hogere premie.

Woonverzekeringen vergelijken

Niet iedereen heeft een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Deze verzekeringen zijn namelijk niet wettelijk verplicht. Als je een woning koopt, kan de bank waarbij je de hypotheek afsluit je wel verplichten een opstalverzekering af te sluiten. Maar ook al zijn deze verzekeringen niet verplicht: in geval van schade ben je wel heel blij als je deze verzekeringen hebt afgesloten. De kosten voor schade kunnen namelijk hoog oplopen. Heb je nog geen woonverzekeringen? Vergelijk opstalverzekeringen en inboedelverzekeringen. Zo vind je gemakkelijk de juiste én goedkoopste verzekering.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen