Wel of niet je wasmachine in de badkamer zetten

Wel of niet je wasmachine in de badkamer zetten

Het lijkt praktisch om je wasmachine in de badkamer te zetten. Het staat lekker dicht bij de wasmand en in sommige huizen is er ook nergens anders plaats voor dit grote apparaat. Toch kun je je afvragen of het wel verstandig is. Stroom en water zijn immers een riskante combinatie en je wil natuurlijk nog wel zonder problemen kunnen douchen. Hoe plaats je je machine nu veilig in de badkamer?

Veilig of niet?

Je kunt dit apparaat veilig in je badkamer zetten, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Zo mag je de machine alleen plaatsen in zone 2 of 3. Deze zones zijn gebaseerd op de IP-waardes en geven aan hoe goed jouw apparaten (lampen, radiatoren, machines) afgeschermd zijn tegen vaste stoffen en vloeistoffen. Zone 2 zijn de ruimtes (0-60 cm) naast de douchecabine en het bad. Je kunt de machine dus in principe direct naast de douchecabine zetten, mits je gebruikmaakt van een trekschakelaar. Zone 3 is 60 cm of verder van je bad of douchecabine verwijderd.

Ook je droger kan in zone 2 of 3 geplaatst worden. Hou er wel rekening mee dat de meeste drogers een afvoer nodig hebben. Ook moet je trekschakelaar aansluiting kunnen bieden aan twee apparaten. Gebruikelijker is dat de machines aangesloten worden op een aparte groep. Je kunt een groep bij laten plaatsen door een erkende installateur. Zo kun je veilig gebruikmaken van je beide machines. 

Wasmachine in de badkamer zetten. Wel of niet? In dit artikel vertellen we je hoe je een wasmachine veilig in de badkamer zet #badkamer #wasmachine

In het geval van lekkage

Zelfs de beste wasmachines kunnen stukgaan en lekken. Je badkamer heeft waarschijnlijk een afvoerputje voor water. Toch zal dit niet afdoende zijn om te voorkomen dat een lekkende machine je badkamer en uiteindelijk je huis blank zet. Plaats dus altijd een waterstop. Als je net een machine hebt gekocht, zal deze zelf al een stop hebben. Mocht je apparaat al wat ouder zijn, dan kun je het er zelf opzetten. Een watermelder kan een alternatieve oplossing bieden, ook al is het nadeel ervan dat je thuis moet zijn om het alarm te horen. Anders loopt je huis alsnog onder water. Een lekbak plaatsen helpt tegen kleinere lekkages, maar zet geen zoden aan de dijk wanneer je machine hevig lekt.

Ombouw voor apparaten

Tegenwoordig is een stijlvolle inrichting van de badkamer voor veel mensen ook belangrijk. Eén of twee grote witgoedmachines in deze ruimte kunnen dan echt een doorn in het oog zijn. Om je zorgvuldig gekozen stijl in de badkamer te bewaren, kun je een stijlvolle kast voor de machine(s) laten plaatsen. Zo kijk je niet tegen je witgoed aan wanneer je tot rust wilt komen in bad.


BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Andere bezoekers bekeken ook

Meld je aan voor de nieuwsbrief