Remeha introduceert 's werelds eerste verwarmingsketel die elektriciteit opwekt

Remeha introduceert als eerste fabrikant ter wereld een HR-ketel die behalve warmte en warm water ook elektriciteit levert. De eVita van de Nederlandse cv-ketelfabrikant is een privé-energiecentrale die zorgt voor een forse vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast besparen huishoudens met de eVita HRe®-ketel tot 25% op hun totale energierekening.

Na VR (Verbeterd Rendement) en HR (Hoog Rendement) is de HRe®-ketel (‘e’ voor elektriciteit) de volgende stap in de ontwikkeling van warmtetechnologie. Met de eVita van Remeha beschikken huishoudens over een persoonlijke energiecentrale. De eVita is voorzien van een gasaangedreven Stirling zuigermotor. Deze begint elektriciteit te leveren als de verwarming aanslaat. Wanneer de vraag in huis lager is dan de elektriciteitsproductie, dan wordt de stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De meeste energiemaatschappijen geven hiervoor een terugleververgoeding, wat consumenten een besparing oplevert.

Remeha   Remeha

Gemiddeld kan de eVita voorzien in 65% tot 75% van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte. Daarmee past deze wereldprimeur in de maatschappelijke trend naar meer lokale opwekking van energie.

Lagere energierekening en CO2-uitstoot
Door zelf elektriciteit op te wekken met de eVita kunnen huishoudens tot 25% op hun energierekening besparen. Bij een huishouden met een gasverbruik van 2000 kubieke meter per jaar is de jaarlijkse besparing circa 410 euro.

De eVita heeft een extreem hoog rendement van ruim 140%. Gebruik van de HRe®-ketel levert een jaarlijkse CO2-reductie per woning op van circa 1000 kg CO2. Dit is vergelijkbaar met ongeveer vier maanden de auto laten staan. Ten opzichte van de elektriciteit die een elektriciteitscentrale opwekt is de CO2-reductie circa 60%. Om die reden komt de eVita bij aanschaf in aanmerking voor een overheidssubsidie (subsidie Duurzame Warmte) van vierduizend euro. Daarnaast bieden diverse gemeenten aanvullende subsidies en financieringsmogelijkheden.

Intelligent Energy
“Consumenten kiezen steeds bewuster voor duurzaamheid en voor hun portemonnee, zonder concessies te willen doen aan hun wooncomfort,” zegt David Coenen, directeur Nederland van Remeha. “Met de eVita sluiten we aan bij die ontwikkeling. Onder de noemer Intelligent Energy ontwikkelt Remeha een reeks producten die slimmer omgaan met energie en daardoor zorgen voor een lager energieverbruik, CO2-uitstoot en energierekening. De Remeha eVita kan ook worden gecombineerd met de Remeha ZentaSOL zonneboiler, waardoor de CO2-reductie nog hoger wordt.”

De eVita is de afgelopen jaren uitgebreid getest bij enkele honderden huishoudens in Nederland. De nieuwe HRe®-ketel wordt geleidelijk geïntroduceerd, omdat installateurs bij Remeha eerst een certificering voor de nieuwe technologie moeten behalen.

De eVita is toepasbaar in nieuwbouw of bestaande bouw. Zowel in uiterlijk als in het dagelijks gebruik is er geen verschil met een normale HR-ketel. Gebleken is dat de besparing het grootst is bij huishoudens met een gemiddeld tot hoge warmte- en warmwaterbehoefte. Via de website van Remeha kunnen consumenten nagaan welke besparing de eVita in hun woonsituatie kan opleveren.

Deel dit artikel:

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen