pinterest
Wat te doen bij verstopte leidingen?

Wat te doen bij verstopte leidingen?

Verstopte leidingen zijn een vervelend probleem dat iedereen kan overkomen. Het kan leiden tot onaangename geuren, overstromingen en zelfs schade aan je huis. Gelukkig zijn er manieren om deze verstoppingen op te lossen en te voorkomen. In dit artikel zullen we bespreken wat te doen als je te maken hebt met verstopte leidingen.

Oorzaken van verstopte leidingen:

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te weten wat de oorzaken kunnen zijn van verstopte leidingen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn: 

  • Ophoping van vuil en vet: Dit is vooral een probleem in de keuken, waar vet en oliën via de afvoer in de leidingen terecht kunnen komen en daar kunnen stollen en ophopen.
  • Haar en zeepresten: In de badkamer kunnen haren, zeepresten en andere vuilresten zich ophopen in de afvoer.
  • Tuinafval: Bladeren, takken en ander tuinafval kunnen via regenpijpen en afvoerputten in de leidingen terechtkomen.

Oplossingen voor verstopte leidingen:

Gelukkig zijn er verschillende manieren om verstopte leidingen op te lossen en te voorkomen. Hieronder bespreken we enkele opties.

1. Chemische ontstoppers:

Chemische ontstoppers zijn een populaire optie om verstopte leidingen op te lossen. Deze ontstoppers bevatten agressieve chemicaliën die de verstopping oplossen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van deze ontstoppers, aangezien ze schadelijk kunnen zijn voor de leidingen en zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor de gebruiker. Het is daarom raadzaam om handschoenen en een veiligheidsbril te dragen en de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen.

2. Ontstoppingsveer:

Een ontstoppingsveer is een flexibele kabel die in de afvoer wordt gestoken en draait om de verstopping te verwijderen. Dit is een effectieve manier om bijvoorbeeld je wc ontstoppen, vooral als deze dieper in de leidingen zitten. Het gebruik ervan vereist wel enige vaardigheid en voorzichtigheid, omdat het de leidingen kan beschadigen als het niet correct wordt gebruikt.

3. Natuurlijke middelen:

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die kunnen worden gebruikt om verstopte leidingen op te lossen. Bijvoorbeeld:

- Baking soda en azijn: Meng een kopje baking soda met een kopje azijn en giet het mengsel in de afvoer. Laat het een paar minuten zitten en spoel de afvoer daarna door met warm water. Dit mengsel zal de opgebouwde resten oplossen en de leidingen reinigen.

- Zout en heet water: Giet een handvol zout in de afvoer en spoel het daarna door met heet water. Dit zal helpen om resten op te lossen en te voorkomen dat ze zich ophopen.

4. Professionele hulp:

Als de verstopping te groot of te diep is om zelf op te lossen, is het raadzaam professionele hulp in te schakelen. Een loodgieter kan de verstopping oplossen en eventuele schade aan de leidingen repareren.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen