pinterest

Een nieuwe badkamer: alles over kosten en financiering

In 2022 was er sprake van een historisch hoge inflatie. Met een percentage dat volgens het CBS ruim in de ‘dubbele cijfers’ zat, stegen de prijzen het hardst van de afgelopen vijf decennia. Mensen zijn meer kwijt aan onder meer boodschappen en energie, terwijl de lonen niet evenredig meegestegen zijn. Dat maakt het voor meer mensen moeilijker om te sparen. Bijvoorbeeld voor een grote investering in je woning zoals een badkamer. Aan welke bedragen moet je ongeveer denken hierbij, en welke opties heb je als het gaat om de financiering van een nieuwe badkamer?

De kosten van een nieuwe badkamer

Gemiddeld heeft een badkamer een levensduur van ongeveer twintig jaar. Het aantal keren in je leven dat je een nieuwe badkamer gaat uitzoeken, zal dus waarschijnlijk op een hand te tellen zijn. En maar goed ook, want een nieuwe badkamer laten plaatsen vraagt voor veel mensen een behoorlijke investering. Voordat je ideeën en inspiratie gaat opdoen, is het daarom goed naar het financiële plaatje te kijken.

De kosten van een nieuwe badkamer inclusief montage lopen behoorlijk uiteen. Bij een kleine, basic badkamer moet je rekenen op 3.500 tot 7.000 euro, en bij een gemiddelde badkamer op 7.500 tot 12.500 euro. Bij een luxe, grote badkamer kunnen de bedragen oplopen tot wel 25.000 euro. Het bedrag dat je uiteindelijk kwijt bent, hangt onder meer af van de keuze in sanitair en tegels, en het benodigde loodgieters- en elektrawerk.

Zo kun je een nieuwe badkamer financieren

Een nieuwe badkamer kun je betalen met spaargeld, of door je hypotheek te verhogen of een lening af te sluiten. Het aanspreken van je eigen vermogen is financieel vaak het meest interessant. De spaarrentes zijn immers nog steeds vrij laag, en je hoeft hier geen rente over te betalen. 

Heb je niet voldoende spaargeld? Dan kun je mogelijk wel een tweede hypotheek afsluiten. Zeker omdat veel woningeigenaren de laatste jaren veel overwaarde hebben opgebouwd door de alsmaar stijgende woningprijzen. Om te zien welk bedrag je mogelijk extra kunt lenen, kun je online je hypotheek berekenen.

Tot slot kun je een nieuwe badkamer ook bekostigen met een persoonlijke lening. Deze hebben over het algemeen een hogere rente, maar de bijkomende kosten zijn lager dan bij een hypotheek. 

Online de kosten voor een lening en je maximale hypotheek berekenen geeft een globaal inzicht in de mogelijkheden en kosten in jouw persoonlijke situatie. Het is aan te raden een financieel adviseur in te schakelen om tot de beste keuze te komen.

Tips om te besparen op een nieuwe badkamer

Een badkamer vraagt een behoorlijke investering. Om het betaalbaar te houden, is het goed om te kijken of je kunt besparen op bepaalde zaken. Zo is het allereerst echt een must om meerdere offertes op te vragen bij zowel winkels als vakmensen. Daarnaast kun je kijken naar alternatieve (goedkopere) materialen of sanitair. Tot slot kun je mogelijk besparen op de totale kosten door zelf (gedeeltelijk) de oude badkamer eruit te slopen of bijvoorbeeld tegelwerk zelf uit te voeren.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen