Je badkamer verbouwen: 6 praktische tips

Een badkamer verbouwing is over het algemeen niet eenvoudig. Tegelwanden, meubels op maat en strak sanitair maken het lastig om als doe-het-zelver aan de slag te gaan. Toch is het ook weer niet zó moeilijk - zolang je weet wat je doet. Ga jij aan de slag om je badkamer te verbouwen, of laat je dat doen? Dit zijn praktische tips!

Badkamer verbouwen? 6 praktische tips #badkamer #verbouwen #renovatie #badkamerinspiratie

1. Zorg voor veiligheid

De badkamer is meestal niet de meest veilige ruimte om te werken. Het is dus noodzakelijk dat je rekening houdt met veiligheid. Zorg bijvoorbeeld voor speciale werkkleding van engelbert strauss. Deze kleding is van professionele kwaliteit en beschermt je optimaal. Ga je tegels opbreken, dan kunnen de klussers niet zonder degelijke werkbroeken en werkhandschoenen.

2. Maak een plan

Maak een duidelijk plan, waarin je alle aspecten van de verbouwing opneemt. Werk daarbij van groot naar klein.

-    Ga je iets doen met het plafond, de wanden of de vloeren?
-    Moeten er leidingen verlegd worden?
-    Vervang je het sanitair (bad, toilet, wastafel)?
-    Heb je nieuwe badkamermeubels nodig?
-    Hoe zit het met stopcontacten en verlichting?
-    Hoe wordt de afwerking gedaan?

Door een duidelijk plan te maken bereik je twee dingen: de nieuwe badkamer zal naar jouw smaak worden ingericht en je hebt een duidelijk overzicht van de kosten.

3. De keuzes voor plafond, wanden en vloeren

Voor plafond, wanden en vloeren moet je de juiste keuzes maken. Bij elk materiaal moet je je afvragen: is het bestand tegen het vochtige klimaat in de badkamer? Het is meestal het verstandigst om te kiezen voor gladde oppervlakken, zoals tegels, omdat die goed bestand zijn tegen vocht. Bovendien hebben schimmels over het algemeen moeite om te groeien op schimmels, terwijl ze dat wel doen in stucwerk.

4. Leidingen verleggen en sanitair kiezen

Moeten er leidingen verlegd worden? Dat is een heel belangrijke vraag, want dat kun je meestal niet zelf. Het verleggen van leidingen is alleen nodig als je je sanitair wilt verplaatsen. Bijvoorbeeld als je de wc op een andere plaats wilt hebben. Vaak kost dit heel wat extra geld, dus denk hier vooraf goed over na. Kies ook meteen al welk sanitair je graag wilt (toilet of bidet, douche of bad?)

5. Stroom in de badkamer

Elektriciteit is altijd een probleem in vochtige ruimtes. Je moet dus altijd zorgen dat de leidingen veilig zijn en niet spontaan kunnen gaan vonken. Voor de verlichting heb je vaak speciale lampen nodig met een hoge IP-waarde. Stopcontacten worden vaak voorzien van een extra beveiliging. Sowieso heb je altijd randaarde nodig, want een niet-geaard stopcontact kan levensgevaarlijk zijn in de badkamer!

6. De afwerking

De afwerking van de badkamer is ook belangrijk voor de sfeer die je krijgt. Wil je bijvoorbeeld een spa-ruimte? Dan gebruik je veel hout, kies je voor luxe handdoeken en zet je extra planten in de badkamer. Heb je liever een minimalistische badkamer, dan ga je juist voor minder decoraties en strakke lijnen. Het is dus helemaal afhankelijk van je smaak welke afwerking je kiest. Er is maar één praktische tip die altijd geldt: kies niet voor schimmel-gevoelige materialen, zoals rolgordijnen of vouwgordijnen. Deze zullen al snel lelijk worden en bovendien schimmelsporen verspreiden in de badkamer.

Een badkamer verbouwen heeft meestal heel wat voeten in de aarde. Het is ook geen kleine klus, zeker niet als je nieuwe tegels gaat plaatsen. Gelukkig krijg je er ook heel wat voor terug. Als het werk goed gebeurt tenminste! En daarom moet je je nu nog afvragen: kan ik dit zelf, of heb ik professionele hulp nodig?

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen