Welk bad past bij mij en mijn badkamer?

Welk bad past bij jou en jouw badkamer? #bad #badkamer

Wanneer je een renovatie of verbouwing van de badkamer aan het voorbereiden bent, moet je veel keuzes maken. Wat komt er op de wanden? Wil ik een bad of een douche, of allebei? En kies ik voor een enkele of dubbele wastafel? Wat voor sanitair moet er in de badkamer? In dit artikel richten we ons op het kiezen van een bad en de voor- en nadelen van de verschillende varianten.

Inbouwbad of losstaand bad
Baden kun je opdelen in inbouw of losstaand. Losstaande baden worden over het algemeen ervaren als luxueuzer, eleganter, maar nadeel is dat je ruimteverlies hebt doordat het losstaat van de wand. Een ingebouwd bad is makkelijker schoon te maken omdat het als het ware in de architectuur verwerkt zit, hierdoor is het ook niet nodig om eromheen te circuleren; dat betekent geen ruimteverlies. Ingebouwde baden zijn wel weer beperkter in vormgeving; ze moeten immers wel praktisch aansluiten, dus zijn ze veelal rechthoekig. Vrijstaande baden daarentegen kunnen in principe elke mogelijke vorm hebben en zijn vaak ronder en eleganter ten opzichte van de inbouwbaden.

Bad en douche
Wanneer je een combinatie wilt van een bad en een douche, is het in praktisch opzicht beter om te kiezen voor een ingebouwd bad. Bij een vrijstaande badkuip zou je anders een gordijn moeten plaatsen om de volledige badkuip heen, wat afbreuk doet aan het luxueuze gevoel en de vrije ruimte rond de badkuip. Wil je per se een vrijstaand bad en een douche, dan is het beter om deze los van elkaar te voorzien. Iets wat sowieso prettiger is, maar niet voor iedereen weggelegd qua ruimte en/of financiën. Wel kun je nadenken over de meest praktische inrichting van je badkamer, waardoor je meer mogelijkheden hebt.

Liggen of zitten?
Een andere keuze die gemaakt moet worden, is of het een zitbad of een ligbad moet worden. Dit heeft er voornamelijk mee te maken wat je zelf fijner vindt en hoe veel ruimte je hebt voor je bad. In een zitbad kun je niet volledig onder water, maar zo’n variant neemt wel een stuk minder ruimte in dan een ligbad. Wil je juist een bad om lekker in weg te kunnen zinken, dan is een ligbad geschikter. Ook valt er nog flink wat te kiezen uit verschillende groottes.

Schade aan het bad
Naast de keuze voor een bad met het oog op ruimte en financiering, is er ook nog de schadevergoeding. Het is natuurlijk niet te hopen, maar het kan voorkomen dat er iets beschadigt in je badkamer. Daar hebben we gelukkig verzekeringen voor, maar dan is het wel handig om te weten wat er nu eigenlijk bij welke verzekering hoort. Wanneer je kiest voor een ingebouwd bad, heb je het over een vast meubel in de woning. In dat geval hoort het bad bij de opstal, terwijl een losstaand bad bij je inboedel hoort omdat het te verplaatsen is. De opstalverzekering is in principe voor schade aan je huis, de inboedelverzekering voor schade aan je spullen. Hou rekening met je het bedrag waarvoor je de spullen of het huis verzekert, pas dit bedrag eventueel aan nadat je je nieuwe bad hebt aangeschaft, zodat je niet onderverzekerd bent.

Keuzes, keuzes, keuzes
De keuze voor een bad en van je interieur in het algemeen brengen veel overwegingen met zich mee. Naast de opgenoemde categorieën moet je er ook nog aan denken of je wilt dat alle sanitair van dezelfde serie is, of dat je misschien extra functies zoals whirlpool wilt of een aangepast bad met lage instap. Je kunt oneindig combineren, maar aan het eind van de dag is het het belangrijkst dat jij je ontspannen en zorgeloos voelt in jouw badkamer en dat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt waar je achterstaat. Kijk dus ook goed naar welk bad bij jouw badkamer past.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen