Duurzame badkamer creëren

De badkamer is een ruimte in het huis waar veel energie en water wordt verbruikt. Dat hoge verbruik verhoogt de energie- en waterrekening en is mindere invloed op het milieu. Gelukkig is er met een aantal (kleine) ingrepen al wat te doen aan de hoogte van je rekening, zonder dat je er je comfort voor hoeft op te geven. Want laten we wel wezen, dat comfort is toch een van de belangrijkste aspecten in de badkamer. Met deze tips voor een zuinige badkamer bespaar je energie, water én geld.

Tips voor een duurzame badkamer #badkamer #energiezuinig #badkamerinspiratie

Waterbesparende douchekop

Het eerste wat makkelijk is aan te pakken, is het waterverbruik. Met een normale douche komt er ongeveer 9 liter water per minuut uit de kraan gestroomd. Tijdens een douche van 10 minuten verbruik je dus al 90 liter water! Douche je met een regendouche, dan ligt dit zelfs op 14 liter per minuut. Met het installeren van een waterbesparende douchekop kun je toch nog lang douchen en bespaar je tot wel 2 liter per minuut, doordat het water met lucht wordt vermengd. Daarnaast zijn er kranen met een spaarstand te installeren, die ervoor zorgen dat er tijdens het inzepen niet te veel warm water wordt verbruikt.

Waterzuinig toilet

Daarnaast bestaan er ook waterzuinige toiletten. Hiermee wordt in plaats van 6 liter, 4,8 liter per keer doorspoelen verbruikt. Dat klinkt niet als heel veel, maar als je dat maal het aantal toiletbezoeken per jaar doet, dan kom je toch op een interessante besparing uit. Daarnaast is het ook raadzaam twee verschillende doorspoelknoppen te kiezen, zodat je, afhankelijk van het doel, meer of minder water kunt gebruiken bij het doorspoelen.

Verwarming

Mocht jouw badkamer een kleine ruimte zijn, dan is het de vraag of je de verwarming nodig hebt. Zodra je gaat douchen, zet je de kraan op de heetste stand voor je je uitkleedt. Zo is het water warm zodra jij eronder gaat staan. Zet je de douche uit, dan is zo’n kleine badkamer ook al warm. Scheelt ontzettend op de energierekening als je de badkamer niet continu hoeft te verwarmen. Want daar ben je doorgaans eigenlijk niet heel veel uren van de dag.
Wil je wel graag dat het in de ochtend of avond warm is in de badkamer? Zet de kachel dan laag tijdens de momenten dat je niet aanwezig bent en gooi de temperatuur wat omhoog vlak voordat je de badkamer nodig hebt. Om de temperatuur vervolgens weer lager te zetten. Wat warmte in de badkamer kan wel bijdragen aan een gezonder klimaat, enkel kou en vocht kan zorgen voor schimmel. De optie de kachel laag te houden, is dus uiteindelijk waarschijnlijk de beste. En wil je kort even verwarmen? Dan kun je ook kiezen voor een elektrische kachel in de badkamer.

Nieuwe ketel nemen

De ketel staat in verband met het verwarmen van het water en de badkamer zelf. Een nieuwe (hr-)ketel kan dus een flinke besparing opleveren. En niet alleen in de badkamer. Een nieuwe ketel is geen kleine ingreep, maar het levert je op termijn wel degelijk een lagere energierekening op als je nog een oude ketel in huis hebt. Oudere ketels kosten een stuk meer aan energie. En vervang je een cv-ketel zelfs door een warmtepomp? Dan kun je het gasverbruik vervangen door stroomverbruik. Stroom wordt vaak al duurzaam verkregen, in tegenstelling tot gas. Op die manier kun je duurzamer bezig zijn. Helemaal als je de stroom zelf opwekt met zonnepanelen op het dak.

Isoleren badkamer én bad

De badkamer extra isoleren is natuurlijk een erg goed idee. Dat is de ruimte waar je warmte wilt vasthouden, zodat je in de ochtend je tanden kunt poetsen in een aangename ruimte. Met extra isolatie hoeft de verwarming minder aan om het warm te houden en te maken. Heb je er weleens over nagedacht ook het bad te isoleren? Als je een kunststof of stalen bad hebt zorgt isolatie van glas- of steenwol er al voor dat het water langer warm blijft en heb je minder vaak opnieuw wat heet water nodig.

Vervang oude lampen

Net zoals in elke andere ruimte van het huis kun je ook energie besparen op de verlichting in de badkamer. Schakel alleen die lampen aan die je nodig hebt, en vervang deze voor spaarlampen of led-verlichting.

Doorvoeren aanpassingen

Als je al deze aanpassingen, of een deel daarvan, doorvoert kan het je heel wat aan energieverbruik schelen. En probeer je te besparen op het energieverbruik; let er dan ook op dat je de deur van de badkamer altijd sluit. Anders is een deel van bovenstaande tips nutteloos.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen