Besparen in de badkamer

Tips om te besparen in de badkamer #badkamer #besparen #energiebesparen #energiezuinig #energievergelijken

De badkamer is een ruimte waar we per dag eigenlijk best wat tijd in doorbrengen. Hierbij verbruiken we veel energie, en in verhouding misschien meer dan nodig. Denk maar eens aan al het water dat verwarmd moet worden voor een keer douchen. Ook verbruiken we veel water in onze badkamer. Voor één minuut douchen is bijvoorbeeld al vijftien liter water nodig. Het is goed voor onze portemonnee en het milieu om water- en energieverbruik te verminderen. Met een aantal simpele tips kun je al een groot verschil maken, zonder op comfort te hoeven inleveren.

Douchen

Het nemen van een warme douche is voor veel Nederlanders een dagelijks ritueel. We douchen gemiddeld 9 minuten per dag. Dit is langer dan dat eigenlijk nodig is. Veel mensen vergeten de tijd of dromen nog even door onder de douche – of stellen het stoppen met de douchebeurt gewoon graag nog even uit. Een douchetimer die je op bijvoorbeeld 5 minuten zet, kan je herinneren aan de tijd en ervoor zorgen dat je minder lang doucht. Om het water- en energieverbruik verder te beperken kan een waterbesparende douchekop helpen. Met deze douchekop verbruik je de helft minder water, zonder dat je hier eigenlijk wat van merkt. Hierdoor hoeft er ook minder water opgewarmd te worden, wat resulteert in een aanzienlijke energiebesparing. En denk ook eens aan de verwarming; staat deze in jouw badkamer heel de dag hoog? Misschien kun je deze als je er een tijd niet meer hoeft te zijn, even wat lager zetten.

Baden

Sommige mensen nemen liever een warm bad dan een douche. Een bad nemen kost echter veel meer water en energie. Als je probeert om energie en water te besparen kun je maar beter zo min mogelijk in bad gaan. Als je je toch wilt baden, kun je de badkuip laten isoleren. Dit zorgt ervoor dat het water in de badkuip minder snel afkoelt, waardoor je minder vaak warm water nodig hebt tijdens het badderen. Als je een bad neemt, wil je dat de badkamer lekker warm is. Zorg ervoor dat de badkamer niet te vochtig wordt door goed te ventileren. Hoe vochtiger de lucht is, hoe meer energie het kost om die lucht op te warmen. Je kunt dus energie besparen door te zorgen voor droge lucht in de badkamer.

Overige maatregelen

Net als in de overige vertrekken van de woning zijn lampen een aandachtspunt. Heb je nog gloeilampen in je badkamer, vervang deze dan door ledlampen. Hiermee bespaar je flink op het stroomverbruik. Bij de wastafel kun je veel energie besparen door niet voor alles lauw of warm water te gebruiken. Als je iedere keer moet wachten op warm water, dan spoel je al flink wat water ongebruikt het afvoerputje in. Zonde. Ook moet de cv-ketel dan ieder keer aanslaan, wat veel energie kost. Gebruik dus liever zo veel mogelijk koud water.

Conclusie

Door minder warm water te gebruiken en door minder lang te douchen kun je al een aanzienlijke water- en energiebesparing realiseren. Ook je cv-ketel vervangen door een nieuwere en zuinigere ketel kan een aanzienlijke besparing opleveren, al moet je daar wel eerst flink in investeren. Het verwarmen van het water kost met een goede cv minder energie. En ook het overstappen naar een goedkopere energieleverancier kan veel winst opleveren. Je kunt dan online een energievergelijker invullen. De energievergelijker vertelt je dan wat voor jou de goedkoopste leverancier is. Door én te besparen én goedkopere energie af te nemen bespaar je jaarlijks honderden euro’s.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen